Samisk
Bli med Elaine og datter gjennom alle de spennende sesongene på gården hennes i Sverige. Alt fra preparering, til matlaging og slakting.
Kursene er laget i samarbeid med
Vårvinter
-
Gïrje-daelvie
Bli med Elaine og datter gjennom alle de spennende sesongene på gården hennes i Sverige. Alt fra preparering, til matlaging og slakting.

1 - Samenes nasjonaldag – lassokasting, gaahkoe og blodpannekaker
Bli med Elaine Asp og hennes datter, Kristina, når de forteller om hvorfor den samiska nationaldagen feires. De viser også hvordan de bruker lasso - det er opp til deg selv å øve.
Nasjonaldagen feires med god mat. Lær å lage sørsamisk tradisjonsmat med Elaines unike vri, bake gaahkoe og lage blodpannekaker. Her finner du matoppskriftene, og i kursvideoene viser Elaine deg hvordan du lykkes med samisk nasjonalmat.

2 - Kaldrøyking i kåte. Røyk kjøtt(souvas) og kjøttpølse(gurpi)
Bli med når vi salter reinkjøtt og lager Gurpi av kjøttdeig av rein og nettfett. Vi tar røykved og røyker kjøtt og pølser på tradisjonell samisk måte i røyk kåte. Vi lærer deg tips og triks for å lykkes med kjøttet og pølsene dine.
Suovas er det samiske navnet på røkt, og i denne kurset er det ytterlåret på reinsdyret vi røyker. Suovas er elsket av alle store og små og er utrolig nyttig som utemat så vel som til innendørs på en finere a la carte-meny.

3 - Tørking av reinkjøtt og reinpølse: Tilberedning av pølse. Salting
I dette kurset blir du med Elaine og Kristina når de salter og tørker kjøtt og kjøttpølse på samisk vis. De bruker selvsagt reinkjøtt, men metoden kan benyttes også til annen type kjøtt.
Her er det svært viktig å være nøyaktig med hygiene, saltmengder og selve tørkeprosessen som utføres i flere etapper.
Målet er at de gode bakteriene skal få dominere prosessen frem til ferdig produkt. De dårlige må ikke få overtaket fordi da blir kjøttet ødelagt.
Elaine viser deg sin favorittoppskrift på kjøttpølse, og gir tips om hvor du også finner andre oppskrifter.

4 - Gurpi - Samisk à la carte - luksuriøst og klimasmart
I prinsippet er all tradisjonell samisk mat utformet etter to grunntanker: Å utnytte og bevare. Alt på reinen tas hånd om og utnyttes. Kjøttet tilberedes slik at det kan oppbevares uten kjøleskap en tid; eksempelvis gjennom røyking og salting.
Gurpi er et tradisjonelt håndverksprodukt der disse prinsippene tydelig framgår. Tilberedningen av Gurpi varierer etter hver families tradisjon, smak og behag, men grunnprinsippene og omsorgen for råvarene er de samme.
Her lager vi en luksuriøs, men klimasmart rett som passer på hvilken som helst à la carte meny verden over.

5 - Lun souvas à la carte
Kommer snart!

6 - Forsåing og omplanting - Grønnsaksdyrking
I dette kurset blir du med Elaine når hun sår de grønsakene hun trenger til restauranten sin. Hun gjenbruker plastbokser og annen embalasje til å så i og har en rekke gode tips og råd å komme med for at du skal lykkes med å få frem småplanter. Her får du se hvordan hun bresår løk og hvordan hun sår ulike kålsorter i pluggbrett.
Etterhvert trenger småplantene mer plass, og da må de omplantes til større krukker og kar. Elaine viser en smart måte å plante om purreløk og kommer med tips om omplanting av løk. Til slutt får du se hvordan du kan omplante tomater uten at de knekker og hvordan du kan doble antall tomatplanter.

7 - Utendørs tilberedning av gurpi og souvas
I dette kurset blir du med Elaine ut til bålplassen hvor hun tilbereder et skikkelig herremåltid på bålpanna av både gurpi og souvas. Gurpi er røkt reinpølse og souvas er røkt kjøtt. Tilbehør er gode sauser, stekte rotgrønnsaker og tunnbrød/ kebabbrød, gahko eller annet passende brød.

4 - Gurpi - Samisk à la carte - luksuriøst og klimasmart
I prinsippet er all tradisjonell samisk mat utformet etter to grunntanker: Å utnytte og bevare. Alt på reinen tas hånd om og utnyttes. Kjøttet tilberedes slik at det kan oppbevares uten kjøleskap en tid; eksempelvis gjennom røyking og salting.

5 - Lun souvas à la carte
Kommer snart!

6 - Forsåing og omplanting - Grønnsaksdyrking
I dette kurset blir du med Elaine når hun sår de grønsakene hun trenger til restauranten sin. Hun gjenbruker plastbokser og annen embalasje til å så i og har en rekke gode tips og råd å komme med for at du skal lykkes med å få frem småplanter. Her får du se hvordan hun bresår løk og hvordan hun sår ulike kålsorter i pluggbrett.

7 - Utendørs tilberedning av gurpi og souvas
I dette kurset blir du med Elaine ut til bålplassen hvor hun tilbereder et skikkelig herremåltid på bålpanna av både gurpi og souvas. Gurpi er røkt reinpølse og souvas er røkt kjøtt. Tilbehør er gode sauser, stekte rotgrønnsaker og tunnbrød/ kebabbrød, gahko eller annet passende brød.
Vår
-
Gïrje
Bli med Elaine og datter gjennom alle de spennende sesongene på gården hennes i Sverige. Alt fra preparering, til matlaging og slakting.

1 - Isfiske, lagring, salting, spjelking og røyking av fisk
Kommer snart!

2 - Tilberedning av fisk utendørs og innendørs
Kommer snart!

3 - Omplanting og forsåing
Kommer snart!

4 - Vårflytting av rein til kalvingslandet
Kommer snart!

5 - Bjørkesevje - tapping, foredling, tilberedning
Kommer snart!

6 - Vårens første urter - tilberedning
Kommer snart!

1 - Isfiske, lagring, salting, spjelking og røyking av fisk
Kommer snart!

2 - Tilberedning av fisk utendørs og innendørs
Kommer snart!

3 - Omplanting og forsåing
Kommer snart!

4 - Vårflytting av rein til kalvingslandet
Kommer snart!

5 - Bjørkesevje - tapping, foredling, tilberedning
Kommer snart!

6 - Vårens første urter - tilberedning
Kommer snart!
Vårsommer
-
Gïrje-giesie
Bli med Elaine og datter gjennom alle de spennende sesongene på gården hennes i Sverige. Alt fra preparering, til matlaging og slakting.

1 - Råmelk
Kommer snart!

1 - Råmelk
Kommer snart!
Sommer
-
Giesie
Bli med Elaine og datter gjennom alle de spennende sesongene på gården hennes i Sverige. Alt fra preparering, til matlaging og slakting.

1 - Stell av bed, tynning og luking
Sommeren i Oviken har gitt gode vekstforhold for kål, løk og andre vekster i Elaines grønnsaksåkre. Hun dyrker selvsagt økologisk, bruker kun naturlig gjødsel og ingen kjemiske sprøytemidler. I dette kurset viser hun hvordan hun holder ugresset i sjakk med ulike former for jorddekke, og gir smarte råd for å holde sneglene unna kålåkeren.
Åkrene må tynnes ut, og Elaine kaster selvfølgelig ingen ting. Vi får være med å se hvordan gulrotgresset forvandles til herlig pesto og hvordan tomatkarten blir til marmelade.

1 - Stell av bed, tynning og luking
Sommeren i Oviken har gitt gode vekstforhold for kål, løk og andre vekster i Elaines grønnsaksåkre. Hun dyrker selvsagt økologisk, bruker kun naturlig gjødsel og ingen kjemiske sprøytemidler. I dette kurset viser hun hvordan hun holder ugresset i sjakk med ulike former for jorddekke, og gir smarte råd for å holde sneglene unna kålåkeren.
Høstsommer
-
Tjaktje-giesie
Bli med Elaine og datter gjennom alle de spennende sesongene på gården hennes i Sverige. Alt fra preparering, til matlaging og slakting.

1 - Innhøsting og konservering
Sensommeren har kommet til Oviken, og vi blir med Elaine når hun høster inn fra bærbusker, kålåker og drivhus. Der har hun mye godt – og som vanlig utnytter hun alle deler av plantene sine, også bladene på brokkolien og løken.
På kjøkkenet trylles ripsbærene om til julegløgg og curd (eggekrem). Agurken syltes – og vi lærer om 1-2-3 lake med øl - ‘Agurk i gode venners lag’. Chili syltes, tomater tørkes og legges ned på olje. Til slutt lager hun en salat som familien kan spise av en hel måned til ende – veldig praktisk å ha i kjøleskapet i en hektisk hverdag.
Friluftsliv
Friluftsliv er herlig når du vet hvordan du kan bruke naturen på en skånsom måte - og i tillegg sikre deg god friluft komfort. Første krav til komfort er holde deg god og varm, det neste er å få laget god mat. Her lærer du hvordan av våre frilufteksperter Steffen og Alexander. Hvert kurs tar ca 30 minutter.
Kursene er laget i samarbeid med
Å lykkes med bål - uansett vær!
Bli med Steffen og Alexander gjennom flere spennende og lærerike kurs om hvordan man best skal kunne lykkes med bål i naturen!

1 - Fra tre til ved
Dette er kurs nr 1 i vår serie om å lykkes med bål - uansett vær. Kurset omhandler hvordan du alltid kan finne tørr ved i skogen selv om det har høljet ned ukesvis i strekk – og det på en skånsom måte for naturen. Vi følger vedkubben gjennom kløyving, oppdeling i småved og til opptenningsroser. Her får du også vite at det faktisk er trær du ikke har lov til å felle.

2 - Bålfyring
Dette er kurs nr 2 i vår serie om å lykkes med bål - uansett vær. I dette kurset vil du lære hvordan du kan gå frem for å lage bål i naturen enten det regner, ryker og fyker eller sola skinner. Våre to turkamerater, Steffen og Alexander, viser deg hvor du kan finne naturens egne tennbriketter og bruke dette lykkes med fantastiske bål, hver gang. Du vil aldri mer trenge avispapir, butikktennbriketter eller tennvæske igjen!

3 - Matlaging over bål, i kokegrop og i naturovn
Dette er kurs nr 3 i vår serie om å lykkes med bål - uansett vær. I dette kurset vil du lære om tre ulike og spennende matlagingsmetoder i naturen for å lage et herlig festmåltid, blant annet bruk av bålpanne, tilberedning av pizza i steinovn og grønnsaker, fisk og kjøtt i kokegrop. Her lærer du sløying av fisk, og får oppskrifter på noen enkle, og gode retter.

1 - Fra tre til ved
Dette er kurs nr 1 i vår serie om å lykkes med bål - uansett vær. Kurset omhandler hvordan du alltid kan finne tørr ved i skogen selv om det har høljet ned ukesvis i strekk – og det på en skånsom måte for naturen. Vi følger vedkubben gjennom kløyving, oppdeling i småved og til opptenningsroser. Her får du også vite at det faktisk er trær du ikke har lov til å felle.

2 - Bålfyring
Dette er kurs nr 2 i vår serie om å lykkes med bål - uansett vær. I dette kurset vil du lære hvordan du kan gå frem for å lage bål i naturen enten det regner, ryker og fyker eller sola skinner. Våre to turkamerater, Steffen og Alexander, viser deg hvor du kan finne naturens egne tennbriketter og bruke dette lykkes med fantastiske bål, hver gang. Du vil aldri mer trenge avispapir, butikktennbriketter eller tennvæske igjen!

3 - Matlaging over bål, i kokegrop og i naturovn
Dette er kurs nr 3 i vår serie om å lykkes med bål - uansett vær. I dette kurset vil du lære om tre ulike og spennende matlagingsmetoder i naturen for å lage et herlig festmåltid, blant annet bruk av bålpanne, tilberedning av pizza i steinovn og grønnsaker, fisk og kjøtt i kokegrop. Her lærer du sløying av fisk, og får oppskrifter på noen enkle, og gode retter.
Høns
Dyrevelferd, mer selvberging eller trivelig hobby for deg og dine – denne store kursmodulen om hønsehold gir deg alt du trenger å vite for å komme i gang med høns eller å bli en bedre dyreeier for de hønsene du kanskje allerede har. Hvert kurs varer 30-60 minutter.
Kursene er laget i samarbeid med

9 - Avliving og slakting av høns
Høns i hagen er veldig 'bærekraftig' - med hønsemøkk til plantene, frokostegg og deilig kjøtt i gryta. Vi viser deg hvordan du slakter høns - med både ribbing og flåing.

9 - Avliving og slakting av høns
Høns i hagen er veldig 'bærekraftig' - med hønsemøkk til plantene, frokostegg og deilig kjøtt i gryta. Vi viser deg hvordan du slakter høns - med både ribbing og flåing.
Humler
Humla er et fantastisk insekt, og med bare litt økning av kunnskapen din om humlene, vil du snu hodet etter hver humle du ser - resten av livet! Her finner du all den kunnskapen du trenger om humlene i Norge og hvordan du kan hjelpe dem med enkle tiltak. Hvert kurs tar ca 30 minutter.
Kursene er laget i samarbeid med

1 - Humlearter
Det finnes ca 250 humlearter i verden, og 35 av dem finner du i Norge. De fleste av våre
norske arter er sosiale humler som bygger bol og lever sammen i store samfunn, men vi har noen humler som gjør som gjøken; legger egg i andres reder og stjeler barnepikene.
Du får en humleplakat som kan være grei å ha når du er ute og ser etter humler.

2 - Humla
Visste du at humla har airbag foran og innebygd radiator? Eller at humledronningene
ligger mye lenger i hi enn bjørnen? Eller at humlene må lære seg veien hjem til
bolet og at de nesten kan bære med seg sin egen vekt med pollen. Humlene er
noen av de mest fantastiske insekter som finnes – og som viktige pollinatorer er vi
mennesker veldig avhengig av dem.

3 - Humlesafari
En godt forberedt humlesafari er en spennende måte å bli kjent med humlene i nærområdet på.
Noen går på safari for å lære barna om humler og natur, andre er ute på kartlegging av humlebestand og planter humlene lever av. Borettslaget kan drive humlekartlegging som sosial aktivitet og hyttefolket kan dra på humlejakt i fjellet eller ved sjøen.

5 - I humlebolet
Tidlig på våren yrer det av store, summende dronninghumler. De spiser seg opp etter en lang
vinterdvale og frakter hjem nektar og pollen. Så bygger de bol og lagrer næring.
Plutselig blir det humlefritt i 4-5 uker. Da ligger alle dronningene og ruger på egg.

1 - Humlearter
Det finnes ca 250 humlearter i verden, og 35 av dem finner du i Norge. De fleste av våre
norske arter er sosiale humler som bygger bol og lever sammen i store samfunn, men vi har noen humler som gjør som gjøken; legger egg i andres reder og stjeler barnepikene.
Du får en humleplakat som kan være grei å ha når du er ute og ser etter humler.

2 - Humla
Visste du at humla har airbag foran og innebygd radiator? Eller at humledronningene
ligger mye lenger i hi enn bjørnen? Eller at humlene må lære seg veien hjem til
bolet og at de nesten kan bære med seg sin egen vekt med pollen. Humlene er
noen av de mest fantastiske insekter som finnes – og som viktige pollinatorer er vi
mennesker veldig avhengig av dem.

3 - Humlesafari
En godt forberedt humlesafari er en spennende måte å bli kjent med humlene i nærområdet på.
Noen går på safari for å lære barna om humler og natur, andre er ute på kartlegging av humlebestand og planter humlene lever av. Borettslaget kan drive humlekartlegging som sosial aktivitet og hyttefolket kan dra på humlejakt i fjellet eller ved sjøen.

5 - I humlebolet
Tidlig på våren yrer det av store, summende dronninghumler. De spiser seg opp etter en lang
vinterdvale og frakter hjem nektar og pollen. Så bygger de bol og lagrer næring.
Plutselig blir det humlefritt i 4-5 uker. Da ligger alle dronningene og ruger på egg.
Rein
Bli med Rolf Langvatn gjennom kurs om reinen.

1 - Rein
Dette er første kurs i Rolf Langvatns serie om norske hjortedyr. Rein er en dyreart i hjortedyrfamilien i likhet med andre norske hjortedyr som elg, hjort, rådyr og dåhjort.
Reinen er spesialdesignet for vårt kalde klima og kan sette ned både stoffskifte og hjerteaktivitet for å spare energi om vinteren. I tillegg har den en genial varmeveksler. Som flokkdyr har den sine utfordringer der veiene krysser menneskets barrierer.

1 - Rein
Dette er første kurs i Rolf Langvatns serie om norske hjortedyr. Rein er en dyreart i hjortedyrfamilien i likhet med andre norske hjortedyr som elg, hjort, rådyr og dåhjort.
Reinen er spesialdesignet for vårt kalde klima og kan sette ned både stoffskifte og hjerteaktivitet for å spare energi om vinteren. I tillegg har den en genial varmeveksler. Som flokkdyr har den sine utfordringer der veiene krysser menneskets barrierer.
Spurv
Bli med Tom Roger gjennom kurs om spurvene.

1 - Fuglefòring
Småfuglene har det tøft i vinterkulda, og tilgang til mat er ofte avgjørende for om de overlever vinteren. De små skapningene bringer med seg mye glede inn i vinteromgivelsene våre, og det er mye du kan gjøre for å hjelpe dem.
Bærekraftig nærnatur handler ofte om kunnskap. Her lærer du om ulike typer fòringsstasjoner og hvordan du kan lage dem, hva du kan legge ut som fòr og hvilke fugler du kan regne med vil dukke opp ved fòringsstasjonen din. Da har du kunnskap nok til å bli et viktig bidrag til din egen nærnatur – i hagen din, på balkongen eller kanskje rundt hytteveggen.
Kurset har nydelige bilder av den enkelte fuglearten, og du lærer fuglesangen å kjenne.

1 - Fuglefòring
Småfuglene har det tøft i vinterkulda, og tilgang til mat er ofte avgjørende for om de overlever vinteren. De små skapningene bringer med seg mye glede inn i vinteromgivelsene våre, og det er mye du kan gjøre for å hjelpe dem.