Samisk

149,00 NOK

Kjøp dette kurset og kom i gang!

249,00 NOK mnd

Få tilgang til alle våre kurs med en gang!

 

Utforsk mer!

Toppfugljakt og snarefangst av rype

Når snøen legger seg, og det ikke lenger er beite å finne på bakken, vil skogsfuglen nesten utelukkende beite i trærne. Da er det tid for toppfugljakt.

I dette kurset følger vi Elaine ut på jakt etter tiur og orrfugl og får høre om hennes jaktstrategier og hvilket utstyr hun bruker.

Både i Norge og i Sverige er det århundrer med tradisjon for snarefangst av rype. Spesielt for samene har dette vært en viktig fangstform. Elaine driver sin restaurant med samisk inspirert mat, og rype står på menyen. For henne er snarefangst av rype en viktig inntektskilde, og hun er ekspert på denne fangstformen.  Hun viser oss hvordan snarene lages og hvor/hvordan de utplasseres. Rypesnarer må sjekkes hver eneste dag.

Jakttider

I Norge kan for tiden drive toppfugljakt i perioden 10. September og frem til jul. I Sverige varer toppfugljakta generelt fra 21. August til 31. Januar, men dette kan variere. I Jämtland kan Elaine jakte helt frem til 15. Februar

Snarefangst av rype kan foregå stort sett samtidig med vanlig rypejakt. I Norge må man normalt være 16 år og ha jaktkort for å kunne drive med snarefangst. Snarefangst på rype er tillatt i de kommunene hvor dette har vært tradisjon og har hatt økonomisk betydning. Miljødirektoratet har informasjon om hvor man kan drive slik fangst og om jakttider.

 

Hva du lærer:

  • Når og hvorfor storfuglen beiter i tretoppene til tider
  • Hvilket utstyr som fungerer på toppfugljakt
  • Hvilket terreng man finner storfugl i
  • Hvordan man lager en rypesnare og av hvilket materiale
  • Hvor rypesnarene best kan settes ned
  • Hvordan man leder rypa inn i snarene
  • Rypesnarer må sjekkes hver eneste dag

 

Om kurset:

Kurset har komprimert nyttig og unik kunnskap om kursemnet. Dette gjør det raskt og enkelt for deg å lære det du trenger – når og hvordan du ønsker. Hvert kurs er lest inn med klar, tydelig tale og inneholder utallige flotte bilder, både i videokurset og i kursboken!

Bestått kurs inngår som del av sertifisering til reinsdyrpedagog. 

Kurset er laget i samarbeid med

Elaine Asp

Elaine Asp har sørsamisk bakgrunn og er kjent som en av Sveriges aller beste kokker. Hennes kokebok ‘HÄVVI” ble i 2020 kåret til verdens nest beste kokebok i kategorien ‘Best i alle kategorier’ i den prestisjefylte konkurransen ‘Gourmand Awards’. 

Enten Elaine lager de mest fasjonable a la carte retter eller tryller frem magi på bålpanna, er maten alltid inspirert av hennes kjærlighet til reinen, naturen, bærekraft og det sørsamiske kjøkken.  

I sin oppvekst lærte Elaine matlaging av sin mormor, og hun ble tidlig innført i tradisjonene med jakt, fiske og sanking av bær, sopp og andre spiselige vekster fra naturen. Hun lærte hvordan man bevarer og foredler disse råvarene gjennom sylting, salting, fermentering, tørking og røyking. I dag er det datteren, Kristina, som følger i Elaines og mormorens fotspor.  

Tilgangen på planter og vilt i naturen og fisk i innsjøene er ikke uendelig. De er ressurser som vi må behandle med varsomhet og respekt. Hvis et dyr gir sitt liv, er det min oppgave som kokk å bruke hele dyret – ikke bare indrefileten og entrecoten.

Elaine Asp

Våre mest populære kurs

Samenes nasjonaldag – lassokasting, gaahkoe og blodpannekaker

Bli med Elaine Asp og hennes datter, Kristina, når de forteller om hvorfor den samiska nationaldagen feires. De viser også hvordan de bruker lasso - det er opp til deg selv å øve. 

Bygging av hønsehus

Det er mye glede med høns, og gleden stiger når du vet at hønsene har det bra. Hønsehuset er en viktig rammefaktor for trivselen både for hønsene og deg selv. Et hønsehus i hagen gir mye bærekraft og selvberging på få kvadratmeter.

Vi lager humlekasser

Her lærer du hvordan du bygger ulike typer humlekasser, hvordan du fòrer dem med bolmaterialer og hvor du best plasserer kassene.

Fra tre til ved

Kurset omhandler hvordan du alltid kan finne tørr ved i skogen selv om det har høljet ned ukesvis i strekk – og det på en skånsom måte for naturen.