Høns

Egg i eddik

For å kunne se aktivitetene i vårt Aktivitetsbibliotek må du ha et medlemskap.

249,00 NOK

Kjøp medlemskap og kom i gang nå!

1

Med et medlemskap får du også tilgang til alle våre kurs!

Legg et egg i et glass med 7% eddik i 2-3 døgn. Det er lurt å bruke et hardkokt egg, så unngår du søl med knuste egg.

Hva skjer? Eggeskallet blir mykt! 

Legg egget på bordet i et døgn. Da reagerer egget med lufta, og skallet blir hardt igjen.

Et godt tips er å bruke et hardkokt egg. Det er fordi det er lett å knuse og grise med et ukokt et. 

 

Skjellettet vårt er hardt fordi det er kalsiumkarbonat i det, akkurat som i eggeskallet.

Hvis du tar noen kyllingbein og legger dem i eddik, vil også de bli bløte. Prøv å se om de blir så myke at du kan lage en knute. 

La de ligge i luft ett døgn, så de stivner med knuten på – det er rene magien. 

Faktaboks:

Eggeskallet består av kalsiumkarbonat. Det er det som gjør skallet hardt. Når eggeskallet legges i eddik, oppstår en reaksjon. Det dannes små bobler på egget. I boblene er det karbondioksid. Reaksjonen skjer helt til all karbondioksiden har forsvunnet opp i lufta. Det tar omtrent ett døgn.  

Når eddik-egget får ligge ute i luft et døgn, stjeler det karbondioksiden i lufta tilbake. Da blir det hardt igjen.