Samisk

149,00 NOK

Kjøp dette kurset og kom i gang!

249,00 NOK mnd

Få tilgang til alle våre kurs med en gang!

 

Utforsk mer!

Prinsepølser, smørbrødpølse og karameller på julebordet

Gode pølser gjør seg på julebordet, men de er også praktiske å ha med på tur. Ingen pølser er bedre enn de man lager selv, og pølsestapping er både morsomt og sosialt. 

I dette kurset lager Elaine dekorative ‘prinsepølser’ til julebordet sitt.  ‘Smörgåskorv’ er også et ‘must’ i julen for svenskene – et mer spennende alternativ til den kjente ‘Falukorven’. Type kjøtt er valgfritt, men Elaine bruker kjøtt av rein og lam. Begge typer pølser røykes.  

Søtsaker hører til på julebordet. Her lærer du å lage julens fløtekarameller 

Prinsepølsene egner seg også godt som ‘wienerpølser’ – lagt på grillen eller varmet i vann.  

Smørbrødpølsene kan smaksettes med spennende krydder, ulike urter, hvitløk og chili – alt pølsmakeren foretrekker. 

 

Hva du lærer 

  • Tilberedning av prinsepølse 
  • Oppbinding av prinsepølse 
  • Om bruk av tarmer og cellulose til pølseskinn 
  • Bruk av is og spekk i pølsene 
  • Røyking og koking av pølser 
  • Å lage fløtekarameller med riktig konsistens og ‘look’ 

 

Alle oppskrifter kan lastes ned og printes ut. 

 

Om kurset:

Kurset har komprimert nyttig og unik kunnskap om kursemnet. Dette gjør det raskt og enkelt for deg å lære det du trenger – når og hvordan du ønsker. Hvert kurs er lest inn med klar, tydelig tale og inneholder utallige flotte bilder, både i videokurset og i kursboken!

Du får kursdiplom hvis du fullfører videokurset og i tillegg knekker quiz’en!

Kurset er laget i samarbeid med

Elaine Asp

Elaine Asp har sørsamisk bakgrunn og er kjent som en av Sveriges aller beste kokker. Hennes kokebok ‘HÄVVI” ble i 2020 kåret til verdens nest beste kokebok i kategorien ‘Best i alle kategorier’ i den prestisjefylte konkurransen ‘Gourmand Awards’. 

Enten Elaine lager de mest fasjonable a la carte retter eller tryller frem magi på bålpanna, er maten alltid inspirert av hennes kjærlighet til reinen, naturen, bærekraft og det sørsamiske kjøkken.  

I sin oppvekst lærte Elaine matlaging av sin mormor, og hun ble tidlig innført i tradisjonene med jakt, fiske og sanking av bær, sopp og andre spiselige vekster fra naturen. Hun lærte hvordan man bevarer og foredler disse råvarene gjennom sylting, salting, fermentering, tørking og røyking. I dag er det datteren, Kristina, som følger i Elaines og mormorens fotspor.  

Tilgangen på planter og vilt i naturen og fisk i innsjøene er ikke uendelig. De er ressurser som vi må behandle med varsomhet og respekt. Hvis et dyr gir sitt liv, er det min oppgave som kokk å bruke hele dyret – ikke bare indrefileten og entrecoten.

Elaine Asp

Våre mest populære kurs

Samenes nasjonaldag – lassokasting, gaahkoe og blodpannekaker

Bli med Elaine Asp og hennes datter, Kristina, når de forteller om hvorfor den samiska nationaldagen feires. De viser også hvordan de bruker lasso - det er opp til deg selv å øve. 

Bygging av hønsehus

Det er mye glede med høns, og gleden stiger når du vet at hønsene har det bra. Hønsehuset er en viktig rammefaktor for trivselen både for hønsene og deg selv. Et hønsehus i hagen gir mye bærekraft og selvberging på få kvadratmeter.

Vi lager humlekasser

Her lærer du hvordan du bygger ulike typer humlekasser, hvordan du fòrer dem med bolmaterialer og hvor du best plasserer kassene.

Fra tre til ved

Kurset omhandler hvordan du alltid kan finne tørr ved i skogen selv om det har høljet ned ukesvis i strekk – og det på en skånsom måte for naturen.