Samisk

149,00 NOK

Kjøp dette kurset og kom i gang!

249,00 NOK mnd

Få tilgang til alle våre kurs med en gang!

 

Utforsk mer!

Forsåing og omplanting - Grønnsaksdyrking

I dette kurset blir du med Elaine når hun sår de grønsakene hun trenger til restauranten sin. Hun gjenbruker plastbokser og annen embalasje til å så i og har en rekke gode tips og råd å komme med for at du skal lykkes med å få frem småplanter. Her får du se hvordan hun bredsår løk og hvordan hun sår ulike kålsorter i pluggbrett.   

 

Etterhvert trenger småplantene mer plass, og da må de omplantes til større krukker og kar.  Elaine viser en smart måte å plante om purreløk og kommer med tips om omplanting av løk. Til slutt får du se hvordan du kan omplante tomater uten at de knekker og hvordan du kan doble antall tomatplanter.  

 

På gården sin utenfor Østersund i Sverige driver Elaine Asp restauranten ‘Hävvi’. Den er veldig kjent, og gjester strømmer til fra hele landet. Elaine er opptatt av bærekraft og selvberging, samtidig er bare det beste godt nok i restauranten hennes. Hun vil gjerne ha full kontroll på matvarene, så det er naturlig for henne å dyrke og foredle råvarene selv. Som med alt annet, er hun perfeksjonist også herlær å dyrke smart av den beste! 

 

Hva du lærer 

  • Gjenbruk av embalasje til forsåing 
  • Bredsåing og såing i pluggbrett 
  • Sådybde og spiretid 
  • Årsaken til at vi gjerne forsår kålplanter 
  • Omplanting av ulike planter
  •  

Alle oppskrifter kan lastes ned og printes ut. 

 

Om kurset:

Kurset har komprimert nyttig og unik kunnskap om kursemnet. Dette gjør det raskt og enkelt for deg å lære det du trenger – når og hvordan du ønsker. Hvert kurs er lest inn med klar, tydelig tale og inneholder utallige flotte bilder, både i videokurset og i kursboken!

Du får kursdiplom hvis du fullfører videokurset og i tillegg knekker quiz’en!

Kurset er laget i samarbeid med

Elaine Asp

Elaine Asp har sørsamisk bakgrunn og er kjent som en av Sveriges aller beste kokker. Hennes kokebok ‘HÄVVI” ble i 2020 kåret til verdens nest beste kokebok i kategorien ‘Best i alle kategorier’ i den prestisjefylte konkurransen ‘Gourmand Awards’. 

Enten Elaine lager de mest fasjonable a la carte retter eller tryller frem magi på bålpanna, er maten alltid inspirert av hennes kjærlighet til reinen, naturen, bærekraft og det sørsamiske kjøkken.  

I sin oppvekst lærte Elaine matlaging av sin mormor, og hun ble tidlig innført i tradisjonene med jakt, fiske og sanking av bær, sopp og andre spiselige vekster fra naturen. Hun lærte hvordan man bevarer og foredler disse råvarene gjennom sylting, salting, fermentering, tørking og røyking. I dag er det datteren, Kristina, som følger i Elaines og mormorens fotspor.  

Tilgangen på planter og vilt i naturen og fisk i innsjøene er ikke uendelig. De er ressurser som vi må behandle med varsomhet og respekt. Hvis et dyr gir sitt liv, er det min oppgave som kokk å bruke hele dyret – ikke bare indrefileten og entrecoten.

Elaine Asp

Våre mest populære kurs

Samenes nasjonaldag – lassokasting, gaahkoe og blodpannekaker

Bli med Elaine Asp og hennes datter, Kristina, når de forteller om hvorfor den samiska nationaldagen feires. De viser også hvordan de bruker lasso - det er opp til deg selv å øve. 

Bygging av hønsehus

Det er mye glede med høns, og gleden stiger når du vet at hønsene har det bra. Hønsehuset er en viktig rammefaktor for trivselen både for hønsene og deg selv. Et hønsehus i hagen gir mye bærekraft og selvberging på få kvadratmeter.

Vi lager humlekasser

Her lærer du hvordan du bygger ulike typer humlekasser, hvordan du fòrer dem med bolmaterialer og hvor du best plasserer kassene.

Fra tre til ved

Kurset omhandler hvordan du alltid kan finne tørr ved i skogen selv om det har høljet ned ukesvis i strekk – og det på en skånsom måte for naturen.