Samisk

149,00 NOK

Kjøp dette kurset og kom i gang!

249,00 NOK mnd

Få tilgang til alle våre kurs med en gang!

 

Utforsk mer!

Sylte, postei og røreost til julebordet

På julebordet hører det til god sylte. Elaine lager sin sylte av kjøtt fra reinkalv. Elaine lager julens sylte av halser på reinkalver. Sylte kan lages av kjøtt fra andre dyr.

Dette kurset viser deg også hvordan Elaine lager julens leverpostei. Den er obligatorisk på alle julebord – denne varianten er laget av rein.

Røreost er svenskenes klassiker som passer godt til alt julekjøttet – og er barnas favoritt på bordet.

Til ‘plukksylte’ brukes de delene av reinen/dyret som ikke lar seg bruke til noe annet. Halsen inneholder mye kjøtt som er fin å bruke til sylte. Elaine er opptatt av bærekraft, og ingen del av slaktet er ukurant for henne. Kjøttet av unge dyr smaker bedre og inneholder mye stivelse som gjør at sylta stivner av seg selv. Mye plukk på en hals, men her sitter mye godt kjøtt som er verdt jobben.

Leverpostei er sunn og nydelig mat som utnytter lever – innmat som vi ellers ikke er så flinke til å bruke.

Røreosten er ny mat på norske julebord, men burde bli en tradisjon. Det tar hele dagen å lage osten, men er hyggelig mat å lage sammen med andre.

 

Hva du lærer

  • Hvordan du koker og plukker kjøttet løst fra halser
  • Hva du gjør for å holde sylta stiv etter nedfrysing
  • Om ingrediensene i leverpostei og hvordan bruke dem
  • Passende oppbevaring
  • Bruk av osteløpe
  • Lage røreost, svenskenes juleklassiker
 

Alle oppskrifter kan lastes ned og printes ut. 

 

Om kurset:

Kurset har komprimert nyttig og unik kunnskap om kursemnet. Dette gjør det raskt og enkelt for deg å lære det du trenger – når og hvordan du ønsker. Hvert kurs er lest inn med klar, tydelig tale og inneholder utallige flotte bilder, både i videokurset og i kursboken!

Du får kursdiplom hvis du fullfører videokurset og i tillegg knekker quiz’en!

Kurset er laget i samarbeid med

Elaine Asp

Elaine Asp har sørsamisk bakgrunn og er kjent som en av Sveriges aller beste kokker. Hennes kokebok ‘HÄVVI” ble i 2020 kåret til verdens nest beste kokebok i kategorien ‘Best i alle kategorier’ i den prestisjefylte konkurransen ‘Gourmand Awards’. 

Enten Elaine lager de mest fasjonable a la carte retter eller tryller frem magi på bålpanna, er maten alltid inspirert av hennes kjærlighet til reinen, naturen, bærekraft og det sørsamiske kjøkken.  

I sin oppvekst lærte Elaine matlaging av sin mormor, og hun ble tidlig innført i tradisjonene med jakt, fiske og sanking av bær, sopp og andre spiselige vekster fra naturen. Hun lærte hvordan man bevarer og foredler disse råvarene gjennom sylting, salting, fermentering, tørking og røyking. I dag er det datteren, Kristina, som følger i Elaines og mormorens fotspor.  

Tilgangen på planter og vilt i naturen og fisk i innsjøene er ikke uendelig. De er ressurser som vi må behandle med varsomhet og respekt. Hvis et dyr gir sitt liv, er det min oppgave som kokk å bruke hele dyret – ikke bare indrefileten og entrecoten.

Elaine Asp

Våre mest populære kurs

Samenes nasjonaldag – lassokasting, gaahkoe og blodpannekaker

Bli med Elaine Asp og hennes datter, Kristina, når de forteller om hvorfor den samiska nationaldagen feires. De viser også hvordan de bruker lasso - det er opp til deg selv å øve. 

Bygging av hønsehus

Det er mye glede med høns, og gleden stiger når du vet at hønsene har det bra. Hønsehuset er en viktig rammefaktor for trivselen både for hønsene og deg selv. Et hønsehus i hagen gir mye bærekraft og selvberging på få kvadratmeter.

Vi lager humlekasser

Her lærer du hvordan du bygger ulike typer humlekasser, hvordan du fòrer dem med bolmaterialer og hvor du best plasserer kassene.

Fra tre til ved

Kurset omhandler hvordan du alltid kan finne tørr ved i skogen selv om det har høljet ned ukesvis i strekk – og det på en skånsom måte for naturen.