Velkommen til Kurskatalogen

Kurskatalogen har organisert alle kurs i kategorier. Kategoriene finner du ved å velge blant navigasjonsknappene under.

Du kan også se i nedtrekkmenyen 'Kurskatalog' i navigasjonslinjen over her som viser samtlige kurs inndelt etter kategori.

Er det et spesielt tema du er interessert i, så finner du tema-inndeling under 'Tematags'.

'Tematags' samler alle temarelaterte kurs på tvers av kategoriene.

Logger du inn via en bedrift, vil du i tillegg finne samlinger av kurs som leder til ulike sertifiseringer under 'Min side'.

Samisk

Elaine Asp har svensk og samisk bakgrunn. Hun lager samisk inspirert mat og er en av Sveriges mest kjente matkunstnere. Elaine lever av- og med naturen – et liv basert på bærekraftige løsninger. Hun driver den kjente restauranten Hävvi og har skrevet verdens nest beste kokebok. La deg inspirere av Elaine og barna gjennom de 8 samiske årstidene på gården. Bli med på reindriften, dyrking, sanking i naturen og konservering av mat, jakt og slakting. Ikke minst lærer du å tilberede de beste måltider – ute over bålet eller innendørs a la carte.

Kursene er laget i samarbeid med

Vårvinter

-

Gïrje-daelvie

-

februar-mars

Dette er årstiden for salting og kaldrøyking av kjøtt, og det er tid for å så grønnsaker. Lær hvordan du går frem, og bli kjent med de mest kjente samiske matrettene.

1 - Samenes nasjonaldag – lassokasting, gaahkoe og blodpannekaker

Bli med Elaine Asp og hennes datter, Kristina, når de forteller om hvorfor den samiska nationaldagen feires. De viser også hvordan de bruker lasso - det er opp til deg selv å øve. Nasjonaldagen feires med god mat. Lær å lage sørsamisk tradisjonsmat med Elaines unike vri, bake gaahkoe og lage blodpannekaker. Her finner du matoppskriftene, og i kursvideoene viser Elaine deg hvordan du lykkes med samisk nasjonalmat.

2 - Kaldrøyking i kåte. Røyk kjøtt(souvas) og kjøttpølse(gurpi)

Bli med når vi salter reinkjøtt og lager Gurpi av kjøttdeig av rein og nettfett. Vi tar røykved og røyker kjøtt og pølser på tradisjonell samisk måte i røyk kåte. Vi lærer deg tips og triks for å lykkes med kjøttet og pølsene dine. Suovas er det samiske navnet på røkt, og i denne kurset er det ytterlåret på reinsdyret vi røyker. Suovas er elsket av alle store og små og er utrolig nyttig som utemat så vel som til innendørs på en finere a la carte-meny.

3 - Tørking av reinkjøtt og reinpølse: Tilberedning av pølse. Salting

I dette kurset blir du med Elaine og Kristina når de salter og tørker kjøtt og kjøttpølse på samisk vis. De bruker selvsagt reinkjøtt, men metoden kan benyttes også til annen type kjøtt. Her er det svært viktig å være nøyaktig med hygiene, saltmengder og selve tørkeprosessen som utføres i flere etapper. Målet er at de gode bakteriene skal få dominere prosessen frem til ferdig produkt. De dårlige må ikke få overtaket fordi da blir kjøttet ødelagt. Elaine viser deg sin favorittoppskrift på kjøttpølse, og gir tips om hvor du også finner andre oppskrifter.

4 - Gurpi - Samisk à la carte - luksuriøst og klimasmart

I prinsippet er all tradisjonell samisk mat utformet etter to grunntanker: Å utnytte og bevare. Alt på reinen tas hånd om og utnyttes. Kjøttet tilberedes slik at det kan oppbevares uten kjøleskap en tid; eksempelvis gjennom røyking og salting.  Gurpi er et tradisjonelt håndverksprodukt der disse prinsippene tydelig framgår. Tilberedningen av Gurpi varierer etter hver families tradisjon, smak og behag, men grunnprinsippene og omsorgen for råvarene er de samme.  Her lager vi en luksuriøs, men klimasmart rett som passer på hvilken som helst à la carte meny verden over.

5 - Utendørs tilberedning av gurpi og souvas

I dette kurset blir du med Elaine ut til bålplassen hvor hun tilbereder et skikkelig herremåltid på bålpanna av både gurpi og souvas. Gurpi er røkt reinpølse og souvas er røkt kjøtt. Tilbehør er gode sauser, stekte rotgrønnsaker og tunnbrød/ kebabbrød, gahko eller annet passende brød.

6 - Forsåing og omplanting - Grønnsaksdyrking

I dette kurset blir du med Elaine når hun sår de grønsakene hun trenger til restauranten sin. Hun gjenbruker plastbokser og annen embalasje til å så i og har en rekke gode tips og råd å komme med for at du skal lykkes med å få frem småplanter. Her får du se hvordan hun bresår løk og hvordan hun sår ulike kålsorter i pluggbrett. Etterhvert trenger småplantene mer plass, og da må de omplantes til større krukker og kar. Elaine viser en smart måte å plante om purreløk og kommer med tips om omplanting av løk. Til slutt får du se hvordan du kan omplante tomater uten at de knekker og hvordan du kan doble antall tomatplanter.

7 - Lun souvas à la carte

Kommer snart!

1 - Samenes nasjonaldag – lassokasting, gaahkoe og blodpannekaker

Bli med Elaine Asp og hennes datter, Kristina, når de forteller om hvorfor den samiska nationaldagen feires. De viser også hvordan de bruker lasso - det er opp til deg selv å øve.

2 - Kaldrøyking i kåte. Røyk kjøtt(souvas) og kjøttpølse(gurpi)

Bli med når vi salter reinkjøtt og lager Gurpi av kjøttdeig av rein og nettfett. Vi tar røykved og røyker kjøtt og pølser på tradisjonell samisk måte i røyk kåte. Vi lærer deg tips og triks for å lykkes med kjøttet og pølsene dine.

3 - Tørking av reinkjøtt og reinpølse: Tilberedning av pølse. Salting

I dette kurset blir du med Elaine og Kristina når de salter og tørker kjøtt og kjøttpølse på samisk vis. De bruker selvsagt reinkjøtt, men metoden kan benyttes også til annen type kjøtt.

4 - Gurpi - Samisk à la carte - luksuriøst og klimasmart

I prinsippet er all tradisjonell samisk mat utformet etter to grunntanker: Å utnytte og bevare. Alt på reinen tas hånd om og utnyttes. Kjøttet tilberedes slik at det kan oppbevares uten kjøleskap en tid; eksempelvis gjennom røyking og salting. 

5 - Utendørs tilberedning av gurpi og souvas

I dette kurset blir du med Elaine ut til bålplassen hvor hun tilbereder et skikkelig herremåltid på bålpanna av både gurpi og souvas. Gurpi er røkt reinpølse og souvas er røkt kjøtt. Tilbehør er gode sauser, stekte rotgrønnsaker og tunnbrød/ kebabbrød, gahko eller annet passende brød.

6 - Forsåing og omplanting - Grønnsaksdyrking

I dette kurset blir du med Elaine når hun sår de grønsakene hun trenger til restauranten sin. Hun gjenbruker plastbokser og annen embalasje til å så i og har en rekke gode tips og råd å komme med for at du skal lykkes med å få frem småplanter. Her får du se hvordan hun bresår løk og hvordan hun sår ulike kålsorter i pluggbrett.

7 - Lun souvas à la carte

Kommer snart!

Vår

-

Gïrje

-

april-mai

Elaine er en dreven isfisker og skaffer selv fisken til restauranten sin – se hvordan. Her kan du også følge Elaine og Ante når de flytter reinen til kalvingslandet. Elaine går på vårsanking av bjørkesaft og de herligste urter – gled deg til mer god mat! Våren er også tid for smart omplanting av Elaines småplanter.

1 - Isfiske, spjelking og salting av fisk

Ferskvannsfiske står for en viktig del av samenes matauk fra naturen. Bli med Elaine og Ante på isfiske på Storsjøen. Der er det mange typer fisk å hente opp, og valget av agn er viktig. Bli med dem på tur og lær litt om agn og fisketeknikker. Når fisken er dradd på land, kommer tiden for å konservere den. Samene pleier ofte å røyke fisken – se eget kurs om det. I dette kurset får vi være med når fisken spjelkes og saltes før røykinga starter.

2 - Røyking av fisk

Elaine har sin egen røykekåte der hun røyker kjøtt og fisk i tråd med gamle tradisjoner. Denne gangen er det fisk som skal i røyken. På forhånd er den spjelket og saltet. Fisk er en følsom matvare som fort tar til seg smak og lett blir for varm. Elaine viser hva hun gjør når fisken kaldrøykes. Røykeveden må være av riktig sort og ferdig forberedt. Opphenging og avstand til bålet er viktig.

3 - Tilberedning av røkt fisk inne og utendørs

Røkt fjellfisk smaker like godt enten man nyter det i godt lag rundt et bord ved peisen eller man samles til et godt fiskemåltid under åpen himmel. Dette kurset inspirerer til begge deler og viser hvordan vi alltid kan trylle frem fiskelykke for store og små.

4 - Vårflytting av rein

Reinen lever i store flokker, og det skal være rikelig med mat for å fø en slik stor flokk. Derfor må flokken stadig flytte på seg til rikere beiteområder. Rovdyrene ligger på lur og venter - bjørn, jerv, ørn, gaupe og ulv - Ante må hele tiden passe godt på flokken. Kalvingstiden er spesielt viktig. I dette kurset fører Ante flokken sin 15 mil fra vinterbeitet i skogen opp til kalvingslandet i høyfjellet. Ante vil ikke stresse opp kalvtunge simler, så han tar tiden til hjelp. Samtidig må flokken rekke fram i tide.

5 - Bjørkesevje - tapping, foredling, tilberedning

Før bjørka spretter må du være klar til å tappe bjørkesevja når den stiger. Elaine asp viser deg og forklarer hvordan du går frem. Senere i kurset viser hun hvordan du både lager sirup og limonade av bjørkesevja. I dette kurset viser hun hvordan hun kombinerer bjørkesirupen med en herlig creme caramel og river tørket reinkjøtt over – en dessert for konger!

6 - Omplanting

Elaine har forsådd en rekke ulike grønsaker. I dette kurset viser hun hvordan disse best plantes om for videre framdriving innendørs før de etter hvert skal ut i drivhus eller i åker. Her er mange dyrkingstriks for å få kraftige og motstandsdyktige planter til årets grønsakssesong.

7 - Vårens første urter

Allerede tidlig i april byr natur og hage på herlige skatter for gane og mage. Elaine starter sesongen med å drive frem glassrabarbra - lær hvordan. Rett utenfor stuedøra spirer det opp godsaker over alt. Geitrams er naturens egen asparges, og engsyra er naturens tidlige sitron. Her ser du hvordan disse urtene kan brukes. Brennesle hører også til inne på vårens kjøkken. Bjørka er både vitaminrik g mineralrik. De første bjørkeknoppene kan gi vårfornemmelse vinteren igjennom.

1 - Isfiske, lagring, salting, spjelking og røyking av fisk

Ferskvannsfiske står for en viktig del av samenes matauk fra naturen. Bli med Elaine og Ante på isfiske på Storsjøen. Der er det mange typer fisk å hente opp, og valget av agn er viktig. Bli med dem på tur og lær litt om agn og fisketeknikker.

2 - Røyking av fisk

Elaine har sin egen røykekåte der hun røyker kjøtt og fisk i tråd med gamle tradisjoner. Denne gangen er det fisk som skal i røyken.

3 - Tilberedning av røkt fisk inne og utendørs

Røkt fjellfisk smaker like godt enten man nyter det i godt lag rundt et bord ved peisen eller man samles til et godt fiskemåltid under åpen himmel. Dette kurset inspirerer til begge deler og viser hvordan vi alltid kan trylle frem fiskelykke for store og små.

4 - Vårflytting av rein

Reinen lever i store flokker, og det skal være rikelig med mat for å fø en slik stor flokk. Derfor må flokken stadig flytte på seg til rikere beiteområder. Rovdyrene ligger på lur og venter - bjørn, jerv, ørn, gaupe og ulv - Ante må hele tiden passe godt på flokken.

5 - Bjørkesevje - tapping, foredling, tilberedning

Før bjørka spretter må du være klar til å tappe bjørkesevja når den stiger. Elaine asp viser deg og forklarer hvordan du går frem. Senere i kurset viser hun hvordan du både lager sirup og limonade av bjørkesevja.

6 - Omplanting

Elaine har forsådd en rekke ulike grønsaker. I dette kurset viser hun hvordan disse best plantes om for videre framdriving innendørs før de etter hvert skal ut i drivhus eller i åker.

7 - Vårens første urter

Allerede tidlig i april byr natur og hage på herlige skatter for gane og mage. Elaine starter sesongen med å drive frem glassrabarbra - lær hvordan. Rett utenfor stuedøra spirer det opp godsaker over alt. Geitrams er naturens egen asparges, og engsyra er naturens tidlige sitron.

Vårsommer

-

Gïrje-giesie

-

mai-juni

Elaine planter ut i veksthus og i sine hügelbed – lær å lage slike bærekraftige grønnsaksbed. Hun lager deilig saft av ville urter og viser hvordan du kan utnytte råmelk til spennende retter.

1 - Råmelk

I dagens landbruk der det brukes kunstig inseminering, kan gårdbrukeren selv bestemme når på året kua skal kalve. Mange synes høsten er en god tid for kalving, men Elaine lar det skje tidlig på sommeren. Den første melka som kommer like etter kalving, kalles råmelk. Den er svært viktig for kalvens immunforsvar, men også en spennende råvare å bruke i matlaging. I dette kurset viser Elaine oss hvordan hun lager Kalvedans (en dessert/pudding) og iskrem av råmelka.

2 - Utplanting, direktesåing og litt om hügelbed

I dette innholdsrike kurset ser du hvordan Elaine har bygget et godt fungerende veksthus av gjenbruksmaterialer. Det er innrettet med gjødsling, system for dryppvanning og et jorddekke slik at arbeidet blir overkommelig og avlingene store. Utendørs blir vi med på utplanting av kål, purre og smart planting av hvitløk. Og vi lærer om direkte såing ute i bedet/åkeren.

3 - Vårens drikker

Naturen byr på mange skatter for ganen, og tidlig på våren finner vi noen av de beste. Da blomstrer heggen, og så kommer syrin, mjødurt, roser, rabarbra og mange, mange flere. Det er bare å forsyne seg. I dette kurset viser Elaine hvordan hun lager saft av en rekke forskjellige blomster og urter. Vi lærer om saftens bruksområder og den kan lagres.

1 - Råmelk

I dagens landbruk der det brukes kunstig inseminering, kan gårdbrukeren selv bestemme når på året kua skal kalve. Mange synes høsten er en god tid for kalving, men Elaine lar det skje tidlig på sommeren. Den første melka som kommer like etter kalving, kalles råmelk.

2 - Utplanting, direktesåing og litt om hügelbed

I dette innholdsrike kurset ser du hvordan Elaine har bygget et godt fungerende veksthus av gjenbruksmaterialer. Det er innrettet med gjødsling, system for dryppvanning og et jorddekke slik at arbeidet blir overkommelig og avlingene store.

3 - Vårens drikker

Naturen byr på mange skatter for ganen, og tidlig på våren finner vi noen av de beste. Da blomstrer heggen, og så kommer syrin, mjødurt, roser, rabarbra og mange, mange flere. Det er bare å forsyne seg.

Sommer

-

Giesie

-

juni-august

Bli med Ante og Kristina når de merker sine reinkalver og når Elaine plukker og tilbereder kvann og turt – samenes viktigste urter i matlagingen. Sommeren er også tiden for luking og tidlig sanking av godsaker fra grønnsakshagen. Lær arbeidsbesparende metoder og bruk av gulrotgress og tomatkart til gode retter.

1 - Stell av bed, tynning og luking

Sommeren i Oviken har gitt gode vekstforhold for kål, løk og andre vekster i Elaines grønnsaksåkre. Hun dyrker selvsagt økologisk, bruker kun naturlig gjødsel og ingen kjemiske sprøytemidler. I dette kurset viser hun hvordan hun holder ugresset i sjakk med ulike former for jorddekke, og gir smarte råd for å holde sneglene unna kålåkeren.  Åkrene må tynnes ut, og Elaine kaster selvfølgelig ingen ting. Vi får være med å se hvordan gulrotgresset forvandles til herlig pesto og hvordan tomatkarten blir til marmelade. 

2 - Kvann

Kvann er den viktigste urten i samisk matkultur, smakfull og næringsrik som den er. Den kommer gjerne i følge med turt og engsyre.  Elaine tar oss med opp i en bekkedal og viser oss kvann, turt og engsyre. Her ser du hva som kjennetegner disse plantene og når det er sesong for dem  Dette kurset viser konservering av kvann. Du lærer også om kandisering – en metode som også kan overføres til andre urter og blomster. Ikke minst lærer du å lage Gåmpa. 

3 - Kalvemerking

Selv med moderne hjelpemidler til mye, har samene i århundrer fanget og merket reinkalvene på noenlunde samme måte. De starter merkingen i juli.   Elaines barn, Ante og Kristina, har egen rein de må fange inn og merke. Lasso og kniv har alltid vært brukt til kalvemerkingen. Her får du høre om hvordan det hele foregår og se videoklipp fra merkingen.

1 - Stell av bed, tynning og luking

Sommeren i Oviken har gitt gode vekstforhold for kål, løk og andre vekster i Elaines grønnsaksåkre. Hun dyrker selvsagt økologisk, bruker kun naturlig gjødsel og ingen kjemiske sprøytemidler. I dette kurset viser hun hvordan hun holder ugresset i sjakk med ulike former for jorddekke, og gir smarte råd for å holde sneglene unna kålåkeren. 

2 - Kvann

Kvann er den viktigste urten i samisk matkultur, smakfull og næringsrik som den er. Den kommer gjerne i følge med turt og engsyre.  Elaine tar oss med opp i en bekkedal og viser oss kvann, turt og engsyre. Her ser du hva som kjennetegner disse plantene og når det er sesong for dem 

3 - Kalvemerking

Selv med moderne hjelpemidler til mye, har samene i århundrer fanget og merket reinkalvene på noenlunde samme måte. De starter merkingen i juli.  

Høstsommer

-

Tjaktje-giesie

-

august-september

Elaine sanker og høster bær, sopp og grønnsaker. Lær hvordan hun konserverer på ulike måter, og lær litt mer original bruk i matretter. Her får du også bli med på jakt og slakting av vilt, rein og andre husdyr. Elaine viser deg hvordan du parterer skrottene på riktig vis.

1 - Innhøsting og konservering

Sensommeren har kommet til Oviken, og vi blir med Elaine når hun høster inn fra bærbusker, kålåker og drivhus. Der har hun mye godt – og som vanlig utnytter hun alle deler av plantene sine, også bladene på brokkolien og løken. På kjøkkenet trylles ripsbærene om til julegløgg og curd (eggekrem). Agurken syltes – og vi lærer om 1-2-3 lake med øl - ‘Agurk i gode venners lag’. Chili syltes, tomater tørkes og legges ned på olje. Til slutt lager hun en salat som familien kan spise av en hel måned til ende – veldig praktisk å ha i kjøleskapet i en hektisk hverdag.

2 - Jakt & Slakt - And

Finnes det noe bedre enn andebryst? Elaines andeflokk har levd godt på gården i Oviken gjennom sommeren. Hun holder selvfølgelig bærekraftige raser, og da blir det selvfølgelig Svensk Gul og Svensk Blå. Høsten har kommet, og det er tid for å slakte andrikene (hannene) i andeflokken. Her får du gjennom to kursvideoer følge Elaine når hun først avliver endene i video 1 og senere- i video 2- viser hvordan andeslaktet kan deles opp i brystfileter og hals. Du lærer forskjellen på flådd og ribbet, og hvorfor ribbet ofte er best.

3 - Sopp og bær

Om høsten er hele verden et eneste stort skattkammer. Skattene kan sankes både i egen hage og ute i naturen. Med riktig oppbevaring kan skattene nytes gjennom hele vinteren. Elaine tørker mye av det hun sanker - også sopp og bær. I dette kurset har hun tatt fram grønnsaktørkeren og viser hvordan hun bruker den. Rips og vanlige typer sopp – kantareller, traktkantareller, piggsopp og fåresopp - noe blir tørket for lagring, men friske råvarer blir også forvandlet til de herligste retter. Her lærer du å lage kantarelltoast, sopprisotto og granola med tørket rips.

4 - Jakt & Slakt - Lam

Høsten er tiden for lammekjøtt. I del 1 av dette kurset blir du med på selve avlivningen av lammene. Det er viktig at dette gjøres raskt og skånsomt for å ivareta dyrevelferden best mulig. De neste to delene viser hvordan Elaine parterer lammeskrottene og stykker opp til entrecote, biff, steik, koteletter med videre. Riktige teknikker er viktig

1 - Innhøsting og konservering

Sensommeren har kommet til Oviken, og vi blir med Elaine når hun høster inn fra bærbusker, kålåker og drivhus. Der har hun mye godt – og som vanlig utnytter hun alle deler av plantene sine, også bladene på brokkolien og løken.

2 - Jakt & Slakt - And

Finnes det noe bedre enn andebryst? Elaines andeflokk har levd godt på gården i Oviken gjennom sommeren. Hun holder selvfølgelig bærekraftige raser, og da blir det selvfølgelig Svensk Gul og Svensk Blå. Høsten har kommet, og det er tid for å slakte andrikene (hannene) i andeflokken.

3 - Sopp og bær

Om høsten er hele verden et eneste stort skattkammer. Skattene kan sankes både i egen hage og ute i naturen. Med riktig oppbevaring kan skattene nytes gjennom hele vinteren.

4 - Jakt & Slakt - Lam

Høsten er tiden for lammekjøtt. I del 1 av dette kurset blir du med på selve avlivningen av lammene. Det er viktig at dette gjøres raskt og skånsomt for å ivareta dyrevelferden best mulig. De neste to delene viser hvordan Elaine parterer lammeskrottene og stykker opp til entrecote, biff, steik, koteletter med videre. Riktige teknikker er viktig

Høst

-

Tjaktje

-

oktober-november

I oktober og november berges aller siste rest inn fra åkeren. Dyrkingssesongen avsluttes for året. Det er også tid for slakt av rein og elgjakt, og til å utnytte disse råvarene på bærekraftig vis.

1 - Elgjakt med løshund

Elaine serverer elgkjøtt i sin restaurant, Hävvi. Elgkjøttet skaffer hun selv, og på senhøsten blir det derfor mange jaktturer sammen med hundene og sønnen, Ante. I dette kurset tar hun oss med inn i en rekke ulike jaktsituasjoner med elg i sikte. Vi får se hvordan jämthundene hennes jobber og bruken av GPS-peilere. Vær og føre er alltid en utfordring, og vi får se at dette ofte er forskjellen på god og dårlig jakt.

2 - Slakting av rein

Elaine og Ante slakter rein til eget bruk på slakteplassen inne på fjellet. Dette gjør de i samarbeid med de andre samiske familiene. Vi får være med på, innfangning, bremsing av store dyr fram til slakteplassen, avlivning med boltepistol og selve slaktingen. Barna er alltid med på slaktingen. Det er viktig at de får lære fra de er små - slakting med mye blod blir en naturlig del av livet – en god måte å utvikle robuste barn.

3 - Tørking av skinn

Samene tørker reinskinnene på husveggen og har sin egen teknikk for dette. Elaine forklarer og viser hvordan hun behandler og spikrer opp skinnene. Teknikken kan selvsagt også benyttes på andre typer skinn – elg, rådyr. Horn er en viktig inntektkilde for samene. Mange vil ha et flott reingevir på veggen – til pynt eller til å henge ting på. Du får se hvordan Elaine ivaretar skallene på en effektiv måte i en hektisk hverdag.

4 - Siste innhøsting og sesongslutt

Elaine høster inn sensommerens avlinger fra veksthus og åker. Noe får stå til langt utover vinteren, men mye må inn før frosten kommer. Enkelte grønnsaker er mer følsom for frost enn andre. Veksthuset renses for planter og rengjøres effektivt. I åkeren gjelder en annen filosofi – planterestene får stå. Vi får høre hvordan grønnsaker bør lagres gjennom vinteren. Her er også tips om hvordan du kan ta med deg noe av sommersesongen inn igjen og fortsatt høste gjennom vinteren.

1 - Elgjakt med løshund

Elaine serverer elgkjøtt i sin restaurant, Hävvi. Elgkjøttet skaffer hun selv, og på senhøsten blir det derfor mange jaktturer sammen med hundene og sønnen, Ante. I dette kurset tar hun oss med inn i en rekke ulike jaktsituasjoner med elg i sikte.

2 - Slakting av rein

Elaine og Ante slakter rein til eget bruk på slakteplassen inne på fjellet. Dette gjør de i samarbeid med de andre samiske familiene. Vi får være med på, innfangning, bremsing av store dyr fram til slakteplassen, avlivning med boltepistol og selve slaktingen.

3 - Tørking av skinn

Samene tørker reinskinnene på husveggen og har sin egen teknikk for dette. Elaine forklarer og viser hvordan hun behandler og spikrer opp skinnene. Teknikken kan selvsagt også benyttes på andre typer skinn – elg, rådyr.

4 - Siste innhøsting og sesongslutt

Elaine høster inn sensommerens avlinger fra veksthus og åker. Noe får stå til langt utover vinteren, men mye må inn før frosten kommer. Enkelte grønnsaker er mer følsom for frost enn andre.

Høstvinter

-

Tjaktjedaelvie

-

november-desember

November og desember er det for tilberedning av mat etter slakteperioden. Mye godt legges i fryseren, og det er tiden for juleforberedelser. Lær hvordan Elaine lager godt tilbehør og tradisjonsmat til jul.

1 - Sylte, postei og røreost til julebordet

På julebordet hører det til god sylte. Elaine lager sin sylte av kjøtt fra reinkalv. Elaine lager julens sylte av halser på reinkalver. Sylte kan lages av kjøtt fra andre dyr. Dette kurset viser deg også hvordan Elaine lager julens leverpostei. Den er obligatorisk på alle julebord - denne varianten er laget av rein. Røreost er svenskenes klassiker som passer godt til alt julekjøttet - og er barnas favoritt på bordet.

2 - Prinsepølser, smørbrødpølse og karameller på julebordet

Gode pølser gjør seg på julebordet, men de er også praktiske å ha med på tur. Ingen pølser er bedre enn de man lager selv, og pølsestapping er både morsomt og sosialt. I dette kurset lager Elaine dekorative ‘prinsepølser’ til julebordet sitt. ‘Smörgåskorv’ er også et ‘must’ i julen for svenskene – et mer spennende alternativ til den kjente ‘Falukorven’. Type kjøtt er valgfritt, men Elaine bruker kjøtt av rein og lam. Begge typer pølser røykes. Søtsaker hører til på julebordet. Her lærer du å lage julens fløtekarameller.

1 - Sylte, postei og røreost til julebordet

På julebordet hører det til god sylte. Elaine lager sin sylte av kjøtt fra reinkalv. Elaine lager julens sylte av halser på reinkalver. Sylte kan lages av kjøtt fra andre dyr. Dette kurset viser deg også hvordan Elaine lager julens leverpostei. Den er obligatorisk på alle julebord - denne varianten er laget av rein.

1 - Forberedelser til julebord - Del 2

Gode pølser gjør seg på julebordet, men de er også praktiske å ha med på tur. Ingen pølser er bedre enn de man lager selv, og pølsestapping er både morsomt og sosialt.

Friluftsliv

Friluftsliv er herlig når du vet hvordan du kan bruke naturen på en skånsom måte - og i tillegg sikre deg god friluft komfort. Første krav til komfort er holde deg god og varm, det neste er å få laget god mat. Her lærer du hvordan av våre frilufteksperter Steffen og Alexander. Hvert kurs tar ca 30 minutter. 

Kursene er laget i samarbeid med

Å lykkes med bål - uansett vær!

Bli med Steffen og Alexander gjennom flere spennende og lærerike kurs om hvordan man best skal kunne lykkes med bål i naturen!

1 - Fra tre til ved

Dette er kurs nr 1 i vår serie om å lykkes med bål - uansett vær. Kurset omhandler hvordan du alltid kan finne tørr ved i skogen selv om det har høljet ned ukesvis i strekk – og det på en skånsom måte for naturen. Vi følger vedkubben gjennom kløyving, oppdeling i småved og til opptenningsroser. Her får du også vite at det faktisk er trær du ikke har lov til å felle.

2 - Bålfyring

Dette er kurs nr 2 i vår serie om å lykkes med bål - uansett vær. I dette kurset vil du lære hvordan du kan gå frem for å lage bål i naturen enten det regner, ryker og fyker eller sola skinner. Våre to turkamerater, Steffen og Alexander, viser deg hvor du kan finne naturens egne tennbriketter og bruke dette lykkes med fantastiske bål, hver gang. Du vil aldri mer trenge avispapir, butikktennbriketter eller tennvæske igjen!

3 - Matlaging over bål, i kokegrop og i naturovn

Dette er kurs nr 3 i vår serie om å lykkes med bål - uansett vær. I dette kurset vil du lære om tre ulike og spennende matlagingsmetoder i naturen for å lage et herlig festmåltid, blant annet bruk av bålpanne, tilberedning av pizza i steinovn og grønnsaker, fisk og kjøtt i kokegrop. Her lærer du sløying av fisk, og får oppskrifter på noen enkle, og gode retter.

1 - Fra tre til ved

Dette er kurs nr 1 i vår serie om å lykkes med bål - uansett vær. Kurset omhandler hvordan du alltid kan finne tørr ved i skogen selv om det har høljet ned ukesvis i strekk – og det på en skånsom måte for naturen. Vi følger vedkubben gjennom kløyving, oppdeling i småved og til opptenningsroser. Her får du også vite at det faktisk er trær du ikke har lov til å felle.

2 - Bålfyring

Dette er kurs nr 2 i vår serie om å lykkes med bål - uansett vær. I dette kurset vil du lære hvordan du kan gå frem for å lage bål i naturen enten det regner, ryker og fyker eller sola skinner. Våre to turkamerater, Steffen og Alexander, viser deg hvor du kan finne naturens egne tennbriketter og bruke dette lykkes med fantastiske bål, hver gang. Du vil aldri mer trenge avispapir, butikktennbriketter eller tennvæske igjen!

3 - Matlaging over bål, i kokegrop og i naturovn

Dette er kurs nr 3 i vår serie om å lykkes med bål - uansett vær. I dette kurset vil du lære om tre ulike og spennende matlagingsmetoder i naturen for å lage et herlig festmåltid, blant annet bruk av bålpanne, tilberedning av pizza i steinovn og grønnsaker, fisk og kjøtt i kokegrop. Her lærer du sløying av fisk, og får oppskrifter på noen enkle, og gode retter.

Høns

Dyrevelferd, mer selvberging eller trivelig hobby for deg og dine – denne store kursmodulen om hønsehold gir deg alt du trenger å vite for å komme i gang med høns eller å bli en bedre dyreeier for de hønsene du kanskje allerede har. Hvert kurs varer 30-60 minutter. 

Kursene er laget i samarbeid med

1 - Kjekt å vite før oppstart med høns

Det er mange hensyn å ta om du skal drive med hobbyhøns. Her får du en oversikt over det som er nødvendig å vite før du skaffer deg høns.

2 - Bygging av hønsehus

Det er mye glede med høns, og gleden stiger når du vet at hønsene har det bra. Hønsehuset er en viktig rammefaktor for trivselen både for hønsene og deg selv.
Antwerp Bantam chicken on a beautiful day.

3 - Å velge riktig hønserase

I Norge finnes det ca 60 hønseraser med ulike egenskaper. Vi hjelper deg å finne dine favoritter.

4 - Ruging og klekking av kyllinger

Her kan du lære om kvalitet på rugeegg og hvordan du oppbevarer dem frem til utruginga starter. Når kyllingene klekkes, vil du også kunne vite hvordan du får flest mulig til å overleve de første dagene.

5 - Fôring av høns

Sunne og friske høns er lykkelige og trivelige høns. Ei høne som fôres riktig, vil gi bedre verping med finere farge på plommene, mer kjøtt, bedre klekking og større livskraft hos kyllingene.

6 - Sykdommer hos Høns

Det skal ofte ganske mye kunnskap til for å forstå at høns lider. Her lærer du om de viktigste hønsesykdommene og plagene og hva du kan gjøre for å holde hønsene sunne og friske i et omfattende og lærerikt kurs.

7 - Hønsenes forunderlige adferd

Hvis høns ikke har mulighet til å leve ut sine naturlige instinkter, kan de kjede seg og bli urolige, og begynne å hakke og plukke fjær på hverandre. Lær hvordan du kjenner igjen uønsket adferd og hva du bør gjøre for å endre på dette.

8 - Historie, tradisjon og tro rundt egget

I dette nydelige kurset får du vite hvorfor påskeharen legger egg og hvorfor påskeeggene blir dekorert.

9 - Avliving og slakting av høns

Høns i hagen er veldig 'bærekraftig' - med hønsemøkk til plantene, frokostegg og deilig kjøtt i gryta. Vi viser deg hvordan du slakter høns - med både ribbing og flåing.

1 - Kjekt å vite før oppstart med høns

Det er mange hensyn å ta om du skal drive med hobbyhøns. Her får du en oversikt over det som er nødvendig å vite før du skaffer deg høns.

2 - Bygging av hønsehus

Det er mye glede med høns, og gleden stiger når du vet at hønsene har det bra. Hønsehuset er en viktig rammefaktor for trivselen både for hønsene og deg selv.
Antwerp Bantam chicken on a beautiful day.

3 -Å velge riktig hønserase

I Norge finnes det ca 60 hønseraser med ulike egenskaper. Vi hjelper deg å finne dine favoritter.

4 - Ruging og klekking av kyllinger

Her kan du lære om kvalitet på rugeegg og hvordan du oppbevarer dem frem til utruginga starter. Når kyllingene klekkes, vil du også kunne vite hvordan du får flest mulig til å overleve de første dagene.

5 - Fôring av høns

Sunne og friske høns er lykkelige og trivelige høns. Ei høne som fôres riktig, vil gi bedre verping med finere farge på plommene, mer kjøtt, bedre klekking og større livskraft hos kyllingene.

6 - Sykdommer hos Høns

Det skal ofte ganske mye kunnskap til for å forstå at høns lider. Her lærer du om de viktigste hønsesykdommene og plagene og hva du kan gjøre for å holde hønsene sunne og friske i et omfattende og lærerikt kurs.

7 - Hønsenes forunderlige adferd

Hvis høns ikke har mulighet til å leve ut sine naturlige instinkter, kan de kjede seg og bli urolige, og begynne å hakke og plukke fjær på hverandre. Lær hvordan du kjenner igjen uønsket adferd og hva du bør gjøre for å endre på dette.

8 - Historie, tradisjon og tro rundt egget

I dette nydelige kurset får du vite hvorfor påskeharen legger egg og hvorfor påskeeggene blir dekorert.

9 - Avliving og slakting av høns

Høns i hagen er veldig 'bærekraftig' - med hønsemøkk til plantene, frokostegg og deilig kjøtt i gryta. Vi viser deg hvordan du slakter høns - med både ribbing og flåing.

Humler

Humla er et fantastisk insekt, og med bare litt økning av kunnskapen din om humlene, vil du snu hodet etter hver humle du ser - resten av livet! Her finner du all den kunnskapen du trenger om humlene i Norge og hvordan du kan hjelpe dem med enkle tiltak. Hvert kurs tar ca 30 minutter.

Kursene er laget i samarbeid med

3-humlearter

1 - Humlearter

Det finnes ca 250 humlearter i verden, og 35 av dem finner du i Norge. De fleste av våre norske arter er sosiale humler som bygger bol og lever sammen i store samfunn, men vi har noen humler som gjør som gjøken; legger egg i andres reder og stjeler barnepikene. Du får en humleplakat som kan være grei å ha når du er ute og ser etter humler.

2 - Humla

Visste du at humla har airbag foran og innebygd radiator? Eller at humledronningene ligger mye lenger i hi enn bjørnen? Eller at humlene må lære seg veien hjem til bolet og at de nesten kan bære med seg sin egen vekt med pollen. Humlene er noen av de mest fantastiske insekter som finnes – og som viktige pollinatorer er vi mennesker veldig avhengig av dem.

3 - Humlesafari

En godt forberedt humlesafari er en spennende måte å bli kjent med humlene i nærområdet på.​ Noen går på safari for å lære barna om humler og natur, andre er ute på kartlegging av humlebestand ​og planter humlene lever av. Borettslaget kan drive humlekartlegging som sosial aktivitet og hyttefolket kan dra på humlejakt i fjellet eller ved sjøen.

4 - Vi lager humlekasser

Antallet humler og humlearter synker stadig. Vi kan bidra med å stille husvære til humlenes rådighet. Her lærer du hvordan du bygger ulike typer humlekasser, hvordan du fòrer dem med bolmaterialer og hvor du best plasserer kassene.

5 - I humlebolet

Tidlig på våren yrer det av store, summende dronninghumler. De spiser seg opp etter en lang ​ vinterdvale og frakter hjem nektar og pollen. Så bygger de bol og lagrer næring.​ Plutselig blir det humlefritt i 4-5 uker. Da ligger alle dronningene og ruger på egg.

1 - Humlearter

Det finnes ca 250 humlearter i verden, og 35 av dem finner du i Norge. De fleste av våre norske arter er sosiale humler som bygger bol og lever sammen i store samfunn, men vi har noen humler som gjør som gjøken; legger egg i andres reder og stjeler barnepikene. Du får en humleplakat som kan være grei å ha når du er ute og ser etter humler.

2 - Humla

Visste du at humla har airbag foran og innebygd radiator? Eller at humledronningene ligger mye lenger i hi enn bjørnen? Eller at humlene må lære seg veien hjem til bolet og at de nesten kan bære med seg sin egen vekt med pollen. Humlene er noen av de mest fantastiske insekter som finnes – og som viktige pollinatorer er vi mennesker veldig avhengig av dem.

3 - Humlesafari

En godt forberedt humlesafari er en spennende måte å bli kjent med humlene i nærområdet på.​ Noen går på safari for å lære barna om humler og natur, andre er ute på kartlegging av humlebestand ​og planter humlene lever av. Borettslaget kan drive humlekartlegging som sosial aktivitet og hyttefolket kan dra på humlejakt i fjellet eller ved sjøen.

4 - Vi lager humlekasser

Antallet humler og humlearter synker stadig. Vi kan bidra med å stille husvære til humlenes rådighet. Her lærer du hvordan du bygger ulike typer humlekasser, hvordan du fòrer dem med bolmaterialer og hvor du best plasserer kassene.

5 - I humlebolet

Tidlig på våren yrer det av store, summende dronninghumler. De spiser seg opp etter en lang ​ vinterdvale og frakter hjem nektar og pollen. Så bygger de bol og lagrer næring.​ Plutselig blir det humlefritt i 4-5 uker. Da ligger alle dronningene og ruger på egg.

Hjortedyr

Kursene er laget i samarbeid med

Rein

Bli med Rolf Langvatn gjennom kurs om reinen.

1 - Rein

Dette er første kurs i Rolf Langvatns serie om norske hjortedyr. Rein er en dyreart i hjortedyrfamilien i likhet med andre norske hjortedyr som elg, hjort, rådyr og dåhjort. Reinen er spesialdesignet for vårt kalde klima og kan sette ned både stoffskifte og hjerteaktivitet for å spare energi om vinteren. I tillegg har den en genial varmeveksler. Som flokkdyr har den sine utfordringer der veiene krysser menneskets barrierer.

1 - Rein

Dette er første kurs i Rolf Langvatns serie om norske hjortedyr. Rein er en dyreart i hjortedyrfamilien i likhet med andre norske hjortedyr som elg, hjort, rådyr og dåhjort. Reinen er spesialdesignet for vårt kalde klima og kan sette ned både stoffskifte og hjerteaktivitet for å spare energi om vinteren. I tillegg har den en genial varmeveksler. Som flokkdyr har den sine utfordringer der veiene krysser menneskets barrierer.

Fugler

Kursene er laget i samarbeid med

Spurv

Bli med Tom Roger gjennom kurs om spurvene.

Fuglebrettet - Trivsel og læring

Småfuglene har det tøft i vinterkulda, og tilgang til mat er ofte avgjørende for om de overlever vinteren. De små skapningene bringer med seg mye glede inn i vinteromgivelsene våre, og det er mye du kan gjøre for å hjelpe dem. Bærekraftig nærnatur handler ofte om kunnskap. Her lærer du om ulike typer fòringsstasjoner og hvordan du kan lage dem, hva du kan legge ut som fòr og hvilke fugler du kan regne med vil dukke opp ved fòringsstasjonen din. Da har du kunnskap nok til å bli et viktig bidrag til din egen nærnatur – i hagen din, på balkongen eller kanskje rundt hytteveggen. Kurset har nydelige bilder av den enkelte fuglearten, og du lærer fuglesangen å kjenne.

Fuglebrettet - Trivsel og læring

Småfuglene har det tøft i vinterkulda, og tilgang til mat er ofte avgjørende for om de overlever vinteren. De små skapningene bringer med seg mye glede inn i vinteromgivelsene våre, og det er mye du kan gjøre for å hjelpe dem.