Samisk

149,00 NOK

Kjøp dette kurset og kom i gang!

249,00 NOK mnd

Få tilgang til alle våre kurs med en gang!

 

Utforsk mer!

Utplanting, direktesåing og litt om hügelbed.

I dette innholdsrike kurset ser du hvordan Elaine har bygget et godt fungerende veksthus av gjenbruksmaterialer. Det er innrettet med gjødsling, system for dryppvanning og et jorddekke slik at arbeidet blir overkommelig og avlingene store. 

Utendørs blir vi med på utplanting av kål, purre og smart planting av hvitløk. Og vi lærer om direkte såing ute i bedet/åkeren. 

Hügelbed er bed med stokker, kvist og kvast i bunnen. Slike bed kan du lage i pallekarmer eller lage frittliggende og mye større bed om du vil – lær hvordan.  

Kurset viser organisering av plantene i veksthuset for å unngå smitte samt riktig planteavstand og oppbinding. 

Utendørs ser vi at purreløken har klart seg bra i åkeren gjennom vinteren. Nå planlegges fortsettelsen på purreeventyret. Elaine viser bruk av jorddekke og forklarer hvorfor det er så viktig. 

Har du glemt å sette ned hvitløksfedd i fjor høst? Ingen fare – her lærer du hvordan du redder situasjonen. 

Hügelbed er en drøm å drive med for den som virkelig er opptatt av bærekraft. Her lærer du hvordan du får gode avlinger ut av en kvisthaug allerede det første året.

 

Hva du lærer: 

  • Hva du trenger for å bygge et rimelig veksthus  
  • Bruken av talle 
  • Viktigheten av jorddekke og hva du kan bruke som dekke 
  • Oppsetting av dryppvanning 
  • Oppbinding av tomat og tomatklaser 
  • Rask og smart framdriving av hvitløksplanter og utplanting av disse 
  • Utplanting av kål  
  • Å lage hügelbed 
  • Hva som kan dyrkes de ulike år i hügelbed 

 

Alle oppskrifter kan lastes ned og printes ut. 

 

Om kurset:

Kurset har komprimert nyttig og unik kunnskap om kursemnet. Dette gjør det raskt og enkelt for deg å lære det du trenger – når og hvordan du ønsker. Hvert kurs er lest inn med klar, tydelig tale og inneholder utallige flotte bilder, både i videokurset og i kursboken!

Du får kursdiplom hvis du fullfører videokurset og i tillegg knekker quiz’en!

Kurset er laget i samarbeid med

Elaine Asp

Elaine Asp har sørsamisk bakgrunn og er kjent som en av Sveriges aller beste kokker. Hennes kokebok ‘HÄVVI” ble i 2020 kåret til verdens nest beste kokebok i kategorien ‘Best i alle kategorier’ i den prestisjefylte konkurransen ‘Gourmand Awards’. 

Enten Elaine lager de mest fasjonable a la carte retter eller tryller frem magi på bålpanna, er maten alltid inspirert av hennes kjærlighet til reinen, naturen, bærekraft og det sørsamiske kjøkken.  

I sin oppvekst lærte Elaine matlaging av sin mormor, og hun ble tidlig innført i tradisjonene med jakt, fiske og sanking av bær, sopp og andre spiselige vekster fra naturen. Hun lærte hvordan man bevarer og foredler disse råvarene gjennom sylting, salting, fermentering, tørking og røyking. I dag er det datteren, Kristina, som følger i Elaines og mormorens fotspor.  

Tilgangen på planter og vilt i naturen og fisk i innsjøene er ikke uendelig. De er ressurser som vi må behandle med varsomhet og respekt. Hvis et dyr gir sitt liv, er det min oppgave som kokk å bruke hele dyret – ikke bare indrefileten og entrecoten.

Elaine Asp

Våre mest populære kurs

Samenes nasjonaldag – lassokasting, gaahkoe og blodpannekaker

Bli med Elaine Asp og hennes datter, Kristina, når de forteller om hvorfor den samiska nationaldagen feires. De viser også hvordan de bruker lasso - det er opp til deg selv å øve. 

Bygging av hønsehus

Det er mye glede med høns, og gleden stiger når du vet at hønsene har det bra. Hønsehuset er en viktig rammefaktor for trivselen både for hønsene og deg selv. Et hønsehus i hagen gir mye bærekraft og selvberging på få kvadratmeter.

Vi lager humlekasser

Her lærer du hvordan du bygger ulike typer humlekasser, hvordan du fòrer dem med bolmaterialer og hvor du best plasserer kassene.

Fra tre til ved

Kurset omhandler hvordan du alltid kan finne tørr ved i skogen selv om det har høljet ned ukesvis i strekk – og det på en skånsom måte for naturen.