Samisk

149,00 NOK

Kjøp dette kurset og kom i gang!

249,00 NOK mnd

Få tilgang til alle våre kurs med en gang!

 

Utforsk mer!

Vårens første urter

Allerede tidlig i april byr natur og hage på herlige skatter for gane og mage. Elaine starter sesongen med å drive frem glassrabarbra – lær hvordan. Rett utenfor stuedøra spirer det opp godsaker over alt. Geitrams er naturens egen asparges, og engsyra er naturens tidlige sitron. Her ser du hvordan disse urtene kan brukes. Brennesle hører også til inne på vårens kjøkken. Bjørka er både vitaminrik g mineralrik. De første bjørkeknoppene kan gi vårfornemmelse vinteren igjennom.

Kursets del to foregår inne på kjøkkenet. Elaine lager deilig neslesuppe og viser hvordan du enkelt lager godt urtesmør til fisk. Glassrabarbraen blir til herlig dessert med råkrem og gyldne havresmuler.

Hva du lærer:

  • Hva glassrabarbra er
  • Fremdriving av glassrabarbra
  • Høsting av rabarbra
  • Høsting, bruk og lagring av geitrams, engsyre og bjørkeskudd
  • Å lage neslesuppe med egg
  • Å lage kryddersmør eller margsmør med Nordens sitron – Engsyre
  • Å lage rabarbradessert med råkrem og gyldne havresmuler
 

Alle oppskrifter kan lastes ned og printes ut. 

Om kurset:

Kurset har komprimert nyttig og unik kunnskap om kursemnet. Dette gjør det raskt og enkelt for deg å lære det du trenger – når og hvordan du ønsker. Hvert kurs er lest inn med klar, tydelig tale og inneholder utallige flotte bilder, både i videokurset og i kursboken!

Du får kursdiplom hvis du fullfører videokurset og i tillegg knekker quiz’en!

Kurset er laget i samarbeid med

Elaine Asp

Elaine Asp har sørsamisk bakgrunn og er kjent som en av Sveriges aller beste kokker. Hennes kokebok ‘HÄVVI” ble i 2020 kåret til verdens nest beste kokebok i kategorien ‘Best i alle kategorier’ i den prestisjefylte konkurransen ‘Gourmand Awards’. 

Enten Elaine lager de mest fasjonable a la carte retter eller tryller frem magi på bålpanna, er maten alltid inspirert av hennes kjærlighet til reinen, naturen, bærekraft og det sørsamiske kjøkken.  

I sin oppvekst lærte Elaine matlaging av sin mormor, og hun ble tidlig innført i tradisjonene med jakt, fiske og sanking av bær, sopp og andre spiselige vekster fra naturen. Hun lærte hvordan man bevarer og foredler disse råvarene gjennom sylting, salting, fermentering, tørking og røyking. I dag er det datteren, Kristina, som følger i Elaines og mormorens fotspor.  

Tilgangen på planter og vilt i naturen og fisk i innsjøene er ikke uendelig. De er ressurser som vi må behandle med varsomhet og respekt. Hvis et dyr gir sitt liv, er det min oppgave som kokk å bruke hele dyret – ikke bare indrefileten og entrecoten.

Elaine Asp

Våre mest populære kurs

Samenes nasjonaldag – lassokasting, gaahkoe og blodpannekaker

Bli med Elaine Asp og hennes datter, Kristina, når de forteller om hvorfor den samiska nationaldagen feires. De viser også hvordan de bruker lasso - det er opp til deg selv å øve. 

Bygging av hønsehus

Det er mye glede med høns, og gleden stiger når du vet at hønsene har det bra. Hønsehuset er en viktig rammefaktor for trivselen både for hønsene og deg selv. Et hønsehus i hagen gir mye bærekraft og selvberging på få kvadratmeter.

Vi lager humlekasser

Her lærer du hvordan du bygger ulike typer humlekasser, hvordan du fòrer dem med bolmaterialer og hvor du best plasserer kassene.

Fra tre til ved

Kurset omhandler hvordan du alltid kan finne tørr ved i skogen selv om det har høljet ned ukesvis i strekk – og det på en skånsom måte for naturen.