Samisk

149,00 NOK

Kjøp dette kurset og kom i gang!

249,00 NOK mnd

Få tilgang til alle våre kurs med en gang!

 

Utforsk mer!

Innhøsting og konservering

Sensommeren har kommet til Oviken, og vi blir med Elaine når hun høster inn fra bærbusker, kålåker og drivhus. Der har hun mye godt – og som vanlig utnytter hun alle deler av plantene sine, også bladene på brokkolien og løken. 

På kjøkkenet trylles ripsbærene om til julegløgg og curd (eggekrem). Agurken syltes – og vi lærer om 1-2-3 lake med øl – ‘Agurk i gode venners lag’. Chili syltes, tomater tørkes og legges ned på olje. Til slutt lager hun en salat som familien kan spise av en hel måned til ende – veldig praktisk å ha i kjøleskapet i en hektisk hverdag. 

 

På kjøkkenet til Elaine er det bare fantasien som setter grenser, men jobben går raskere med riktige redskaper og gode teknikker. Fremfor alt er det viktig å tenke på hygiene for å oppnå lang holdbarhet. Det lærer du her. 

 

 

Hva du lærer 

  • Smarte ting du kan lage av rødrips som gløgg og ripscurd (eggekrem med rips) 
  • Å utnytte hele planten 
  • 1-2-3 lake til ‘Agurk i gode venners lag’ 
  • Sylte chili på flasker  
  • Vakumpakke brokkoli for nedfrysing 
  •  
  •  

Alle oppskrifter kan lastes ned og printes ut. 

 

Om kurset:

Kurset har komprimert nyttig og unik kunnskap om kursemnet. Dette gjør det raskt og enkelt for deg å lære det du trenger – når og hvordan du ønsker. Hvert kurs er lest inn med klar, tydelig tale og inneholder utallige flotte bilder, både i videokurset og i kursboken!

Du får kursdiplom hvis du fullfører videokurset og i tillegg knekker quiz’en!

Kurset er laget i samarbeid med

Elaine Asp

Elaine Asp har sørsamisk bakgrunn og er kjent som en av Sveriges aller beste kokker. Hennes kokebok ‘HÄVVI” ble i 2020 kåret til verdens nest beste kokebok i kategorien ‘Best i alle kategorier’ i den prestisjefylte konkurransen ‘Gourmand Awards’. 

Enten Elaine lager de mest fasjonable a la carte retter eller tryller frem magi på bålpanna, er maten alltid inspirert av hennes kjærlighet til reinen, naturen, bærekraft og det sørsamiske kjøkken.  

I sin oppvekst lærte Elaine matlaging av sin mormor, og hun ble tidlig innført i tradisjonene med jakt, fiske og sanking av bær, sopp og andre spiselige vekster fra naturen. Hun lærte hvordan man bevarer og foredler disse råvarene gjennom sylting, salting, fermentering, tørking og røyking. I dag er det datteren, Kristina, som følger i Elaines og mormorens fotspor.  

Tilgangen på planter og vilt i naturen og fisk i innsjøene er ikke uendelig. De er ressurser som vi må behandle med varsomhet og respekt. Hvis et dyr gir sitt liv, er det min oppgave som kokk å bruke hele dyret – ikke bare indrefileten og entrecoten.

Elaine Asp

Våre mest populære kurs

Samenes nasjonaldag – lassokasting, gaahkoe og blodpannekaker

Bli med Elaine Asp og hennes datter, Kristina, når de forteller om hvorfor den samiska nationaldagen feires. De viser også hvordan de bruker lasso - det er opp til deg selv å øve. 

Bygging av hønsehus

Det er mye glede med høns, og gleden stiger når du vet at hønsene har det bra. Hønsehuset er en viktig rammefaktor for trivselen både for hønsene og deg selv. Et hønsehus i hagen gir mye bærekraft og selvberging på få kvadratmeter.

Vi lager humlekasser

Her lærer du hvordan du bygger ulike typer humlekasser, hvordan du fòrer dem med bolmaterialer og hvor du best plasserer kassene.

Fra tre til ved

Kurset omhandler hvordan du alltid kan finne tørr ved i skogen selv om det har høljet ned ukesvis i strekk – og det på en skånsom måte for naturen.