Samisk

149,00 NOK

Kjøp dette kurset og kom i gang!

249,00 NOK mnd

Få tilgang til alle våre kurs med en gang!

 

Utforsk mer!

Kaldrøyking i kåte. Røyk kjøtt (souvas) og kjøttpølse (gurpi)

Bli med når vi salter reinkjøtt og lager Gurpi av kjøttdeig av rein og nettfett. Vi tar røykved og røyker kjøtt og pølser på tradisjonell samisk måte i røyk kåte. Vi lærer deg tips og triks for å lykkes med kjøttet og pølsene dine. 

Suovas er det samiske navnet på røkt, og i denne kurset er det ytterlåret på reinsdyret vi røyker. Suovas er elsket av alle store og små og er utrolig nyttig som utemat så vel som til innendørs på en finere a la carte-meny. 

Gurpi er den nordsamiske spesialiteten som har blitt kjent i hele Sapmi (det samiske området på tvers av landegrensene mellom Norge, Sverige, Finnland og Russlandfor sin fantastiske smak og sitt brede bruksområde, hvor krydderet kan varieres i det uendelige. Perfekt å ta med på tur til fjells og grille over bålet eller å lage mat innendørs og servere med tilbehør som vil gjøre enhver gourmet fullkomment lykkelig. 

 

Hva du lærer:

  • Salting av kjøtt/souvas 
  • Blanding av kjøttfarse 
  • Tilberedning av gurpi/kjøttpølse og innpakning i nettfett
  • Hogge, kubbe opp og barke riktig ved til røyking av kjøtt
  • Opphenging av kjøtt i røykekåte
  • Røyking av kjøtt – opptenning og røyketid

 

Alle oppskrifter kan lastes ned og printes ut. 

 

Om kurset:

Kurset har komprimert nyttig og unik kunnskap om kursemnet. Dette gjør det raskt og enkelt for deg å lære det du trenger – når og hvordan du ønsker. Hvert kurs er lest inn med klar, tydelig tale og inneholder utallige flotte bilder, både i videokurset og i kursboken!

Du får kursdiplom hvis du fullfører videokurset og i tillegg knekker quiz’en!

Kurset er laget i samarbeid med

Elaine Asp

Elaine Asp har sørsamisk bakgrunn og er kjent som en av Sveriges aller beste kokker. Hennes kokebok ‘HÄVVI” ble i 2020 kåret til verdens nest beste kokebok i kategorien ‘Best i alle kategorier’ i den prestisjefylte konkurransen ‘Gourmand Awards’. 

Enten Elaine lager de mest fasjonable a la carte retter eller tryller frem magi på bålpanna, er maten alltid inspirert av hennes kjærlighet til reinen, naturen, bærekraft og det sørsamiske kjøkken.  

I sin oppvekst lærte Elaine matlaging av sin mormor, og hun ble tidlig innført i tradisjonene med jakt, fiske og sanking av bær, sopp og andre spiselige vekster fra naturen. Hun lærte hvordan man bevarer og foredler disse råvarene gjennom sylting, salting, fermentering, tørking og røyking. I dag er det datteren, Kristina, som følger i Elaines og mormorens fotspor.  

Tilgangen på planter og vilt i naturen og fisk i innsjøene er ikke uendelig. De er ressurser som vi må behandle med varsomhet og respekt. Hvis et dyr gir sitt liv, er det min oppgave som kokk å bruke hele dyret – ikke bare indrefileten og entrecoten.

Elaine Asp

Våre mest populære kurs

Samenes nasjonaldag – lassokasting, gaahkoe og blodpannekaker

Bli med Elaine Asp og hennes datter, Kristina, når de forteller om hvorfor den samiska nationaldagen feires. De viser også hvordan de bruker lasso - det er opp til deg selv å øve. 

Bygging av hønsehus

Det er mye glede med høns, og gleden stiger når du vet at hønsene har det bra. Hønsehuset er en viktig rammefaktor for trivselen både for hønsene og deg selv. Et hønsehus i hagen gir mye bærekraft og selvberging på få kvadratmeter.

Vi lager humlekasser

Her lærer du hvordan du bygger ulike typer humlekasser, hvordan du fòrer dem med bolmaterialer og hvor du best plasserer kassene.

Fra tre til ved

Kurset omhandler hvordan du alltid kan finne tørr ved i skogen selv om det har høljet ned ukesvis i strekk – og det på en skånsom måte for naturen.