Samisk

149,00 NOK

Kjøp dette kurset og kom i gang!

249,00 NOK mnd

Få tilgang til alle våre kurs med en gang!

 

Utforsk mer!

Sopp og bær - Plukking, tilberedning, tørking, risotto og granola

Om høsten er hele verden et eneste stort skattkammer. Skattene kan sankes både i egen hage og ute i naturen. Med riktig oppbevaring kan skattene nytes gjennom hele vinteren. 

Elaine tørker mye av det hun sanker – også sopp og bær. I dette kurset har hun tatt fram grønnsaktørkeren og viser hvordan hun bruker den. Rips og vanlige typer sopp – kantareller, traktkantareller, piggsopp og fåresopp – noe blir tørket for lagring, men friske råvarer blir også forvandlet til de herligste retter. Her lærer du å lage kantarelltoast, sopprisotto og granola med tørket rips. 

Sopp er ikke veldig viktig i det samiske kjøkkenet, men Elaine har også svensk avstamning. I den svenske bondekulturen har sopp alltid blitt verdsatt. Elaine tar med seg inspirasjon fra to kulturer i sitt bærekraftige kjøkken. 

Hva du lærer 

  • Å tørke rips 
  • Om fire vanlige matsopper som er lett å kjenne igjen i naturen 
  • Å tørke sopp 
  • Å lage granola med tørket rips 
  • Å lage kantarelltoast med ferske kantareller 
  • Å lage risotto med fåresopp 

 

Alle oppskrifter kan lastes ned og printes ut. 

Om kurset:

Kurset har komprimert nyttig og unik kunnskap om kursemnet. Dette gjør det raskt og enkelt for deg å lære det du trenger – når og hvordan du ønsker. Hvert kurs er lest inn med klar, tydelig tale og inneholder utallige flotte bilder, både i videokurset og i kursboken!

Du får kursdiplom hvis du fullfører videokurset og i tillegg knekker quiz’en!

Kurset er laget i samarbeid med

Elaine Asp

Elaine Asp har sørsamisk bakgrunn og er kjent som en av Sveriges aller beste kokker. Hennes kokebok ‘HÄVVI” ble i 2020 kåret til verdens nest beste kokebok i kategorien ‘Best i alle kategorier’ i den prestisjefylte konkurransen ‘Gourmand Awards’. 

Enten Elaine lager de mest fasjonable a la carte retter eller tryller frem magi på bålpanna, er maten alltid inspirert av hennes kjærlighet til reinen, naturen, bærekraft og det sørsamiske kjøkken.  

I sin oppvekst lærte Elaine matlaging av sin mormor, og hun ble tidlig innført i tradisjonene med jakt, fiske og sanking av bær, sopp og andre spiselige vekster fra naturen. Hun lærte hvordan man bevarer og foredler disse råvarene gjennom sylting, salting, fermentering, tørking og røyking. I dag er det datteren, Kristina, som følger i Elaines og mormorens fotspor.  

Tilgangen på planter og vilt i naturen og fisk i innsjøene er ikke uendelig. De er ressurser som vi må behandle med varsomhet og respekt. Hvis et dyr gir sitt liv, er det min oppgave som kokk å bruke hele dyret – ikke bare indrefileten og entrecoten.

Elaine Asp

Våre mest populære kurs

Samenes nasjonaldag – lassokasting, gaahkoe og blodpannekaker

Bli med Elaine Asp og hennes datter, Kristina, når de forteller om hvorfor den samiska nationaldagen feires. De viser også hvordan de bruker lasso - det er opp til deg selv å øve. 

Bygging av hønsehus

Det er mye glede med høns, og gleden stiger når du vet at hønsene har det bra. Hønsehuset er en viktig rammefaktor for trivselen både for hønsene og deg selv. Et hønsehus i hagen gir mye bærekraft og selvberging på få kvadratmeter.

Vi lager humlekasser

Her lærer du hvordan du bygger ulike typer humlekasser, hvordan du fòrer dem med bolmaterialer og hvor du best plasserer kassene.

Fra tre til ved

Kurset omhandler hvordan du alltid kan finne tørr ved i skogen selv om det har høljet ned ukesvis i strekk – og det på en skånsom måte for naturen.