Hjortedyr

149,00 NOK

Kjøp dette kurset og kom i gang!

249,00 NOK mnd

Få tilgang til alle våre kurs med en gang!

 

Utforsk mer!

Rein

Dette er første kurs i Rolf Langvatns serie om norske hjortedyr. Rein er en dyreart i hjortedyrfamilien i likhet med andre norske hjortedyr som elg, hjort, rådyr og dåhjort.   

Reinen er spesialdesignet for vårt kalde klima og kan sette ned både stoffskifte og hjerteaktivitet for å spare energi om vinteren. I tillegg har den en genial varmeveksler. Som flokkdyr har den sine utfordringer der veiene krysser menneskets barrierer.

Villreinen var blant de første landpattedyra som kom til Norge etter siste istid og har trolig hatt stor betydning for tidlig bosetning av mennesker. Det er funnet dyregraver og fangstanlegg i norske fjell tilbake til steinalderen.

Rein er det eneste hjortedyret som kan temmes og er et viktig husdyr og nærings-grunnlag for samene i Norge.

 

Hva du lærer:

  • Reinens historie og utbredelse
  • Ulike typer rein
  • Fra kalv til voksen rein
  • Reinens beitemønster og vandringer
  • Reinens gevir – statussymbol og våpen
  • Sykdom og dødsårsaker
  • Pleie av reinbestanden i Norge

 

Om kurset:

Kurset har komprimert nyttig og unik kunnskap om kursemnet. Dette gjør det raskt og enkelt for deg å lære det du trenger – når og hvordan du ønsker. Hvert kurs er lest inn med klar, tydelig tale og inneholder utallige flotte bilder, både i videokurset og i kursboken!

 

Du får kursdiplom hvis du fullfører videokurset og i tillegg knekker quiz’en!

Kurset er laget i samarbeid med

Rolf Langvatn

professor emeritus dr. philos.

Rolf ble i 2010 tildelt Kongens fortjenestemedalje for forskning og mangeårige arbeid innenfor hjorteviltforvaltning, og han har vært en pioner i norsk hjorteviltforskning. 

Han startet sin karriere ved Statens viltundersøkelser fra 1971 som senere fortsatte ved Forskningsavdelingen i Direktoratet for vilt og ferskvannsfisk. Ved opprettelsen av Norsk institutt for naturforskning (NINA) ble han forskningssjef der. I perioden 1996-2006 var han professor ved Universitetssenteret i Longyearbyen på Svalbard (UNIS) og forsket spesielt på Svalbardreinen. 

Rolf har i flere tiår hatt omfattende samarbeid med jegere og ulike kommuner i Norge omkring hjorteforskning og bestandsovervåkning. Han har studert hva som påvirker bestanden av ulike hjortedyr, og hvordan bestandene best kan forvaltnings. Han har blant annet studert sammenhenger mellom klima, vegetasjon og utbredelse av hjortevilt – og belyst og dokumentert dette gjennom mangeårige innsamling av datagrunnlag. Dette har vært veldig viktig for planlegging av hjorteviltbestandene i norske kommuner. 

Tilgangen på planter og vilt i naturen og fisk i innsjøene er ikke uendelig. De er ressurser som vi må behandle med varsomhet og respekt. Hvis et dyr gir sitt liv, er det min oppgave som kokk å bruke hele dyret – ikke bare indrefileten og entrecoten.

Elaine Asp

Våre mest populære kurs

Samenes nasjonaldag – lassokasting, gaahkoe og blodpannekaker

Bli med Elaine Asp og hennes datter, Kristina, når de forteller om hvorfor den samiska nationaldagen feires. De viser også hvordan de bruker lasso - det er opp til deg selv å øve. 

Bygging av hønsehus

Det er mye glede med høns, og gleden stiger når du vet at hønsene har det bra. Hønsehuset er en viktig rammefaktor for trivselen både for hønsene og deg selv. Et hønsehus i hagen gir mye bærekraft og selvberging på få kvadratmeter.

Vi lager humlekasser

Her lærer du hvordan du bygger ulike typer humlekasser, hvordan du fòrer dem med bolmaterialer og hvor du best plasserer kassene.

Fra tre til ved

Kurset omhandler hvordan du alltid kan finne tørr ved i skogen selv om det har høljet ned ukesvis i strekk – og det på en skånsom måte for naturen.