Samisk

149,00 NOK

Kjøp dette kurset og kom i gang!

249,00 NOK mnd

Få tilgang til alle våre kurs med en gang!

 

Utforsk mer!

Tørking av reinkjøtt og reinpølse: Tilberedning av pølse. Salting

I dette kurset blir du med Elaine og Kristina når de salter og tørker kjøtt og kjøttpølse på samisk vis. De bruker selvsagt reinkjøtt, men metoden kan benyttes også til annen type kjøtt.  

Her er det svært viktig å være nøyaktig med hygiene, saltmengder og selve tørkeprosessen som utføres i flere etapper.  

Målet er at de gode bakteriene skal få dominere prosessen frem til ferdig produkt. De dårlige må ikke få overtaket fordi da blir kjøttet ødelagt.  

Elaine viser deg sin favorittoppskrift på kjøttpølse, og gir tips om hvor du også finner andre oppskrifter. 

Tørket kjøtt er enkelt å lagre og er perfekt som ‘det lille ekstra’ når du er ute på tur. Å servere egne pølser og kjøttsnack sammen med god drikke i et godt lag – det imponerer gjestene og gir verten godfølelsen. Trivelig å servere unik tradisjonsmat man har laget selv.  

 

Hva du lærer:

  • Salting av kjøtt før tørking. Bruk av startkultur 
  • Tørkeprosessen – riktig romtemperatur – tørking innenfra og utover 
  • Modning av kjøttet – modningsrom – temperatur 
  • Pølseskinn – størrelser  
  • Pølsehorn – treing av tarmer og riktig stapping  
  • Passende lokaler til tørking – tørketid
  •  

Du får en god oppskrift reinpølse. Alle oppskrifter kan lastes ned og printes ut. 

 

Om kurset:

Kurset har komprimert nyttig og unik kunnskap om kursemnet. Dette gjør det raskt og enkelt for deg å lære det du trenger – når og hvordan du ønsker. Hvert kurs er lest inn med klar, tydelig tale og inneholder utallige flotte bilder, både i videokurset og i kursboken!

Du får kursdiplom hvis du fullfører videokurset og i tillegg knekker quiz’en!

Kurset er laget i samarbeid med

Elaine Asp

Elaine Asp har sørsamisk bakgrunn og er kjent som en av Sveriges aller beste kokker. Hennes kokebok ‘HÄVVI” ble i 2020 kåret til verdens nest beste kokebok i kategorien ‘Best i alle kategorier’ i den prestisjefylte konkurransen ‘Gourmand Awards’. 

Enten Elaine lager de mest fasjonable a la carte retter eller tryller frem magi på bålpanna, er maten alltid inspirert av hennes kjærlighet til reinen, naturen, bærekraft og det sørsamiske kjøkken.  

I sin oppvekst lærte Elaine matlaging av sin mormor, og hun ble tidlig innført i tradisjonene med jakt, fiske og sanking av bær, sopp og andre spiselige vekster fra naturen. Hun lærte hvordan man bevarer og foredler disse råvarene gjennom sylting, salting, fermentering, tørking og røyking. I dag er det datteren, Kristina, som følger i Elaines og mormorens fotspor.  

Tilgangen på planter og vilt i naturen og fisk i innsjøene er ikke uendelig. De er ressurser som vi må behandle med varsomhet og respekt. Hvis et dyr gir sitt liv, er det min oppgave som kokk å bruke hele dyret – ikke bare indrefileten og entrecoten.

Elaine Asp

Våre mest populære kurs

Samenes nasjonaldag – lassokasting, gaahkoe og blodpannekaker

Bli med Elaine Asp og hennes datter, Kristina, når de forteller om hvorfor den samiska nationaldagen feires. De viser også hvordan de bruker lasso - det er opp til deg selv å øve. 

Bygging av hønsehus

Det er mye glede med høns, og gleden stiger når du vet at hønsene har det bra. Hønsehuset er en viktig rammefaktor for trivselen både for hønsene og deg selv. Et hønsehus i hagen gir mye bærekraft og selvberging på få kvadratmeter.

Vi lager humlekasser

Her lærer du hvordan du bygger ulike typer humlekasser, hvordan du fòrer dem med bolmaterialer og hvor du best plasserer kassene.

Fra tre til ved

Kurset omhandler hvordan du alltid kan finne tørr ved i skogen selv om det har høljet ned ukesvis i strekk – og det på en skånsom måte for naturen.