Kurskatalog

Høns

Dyrevelferd, mer selvberging eller trivelig hobby for deg og dine – denne store kursmodulen om hønsehold gir deg alt du trenger å vite for å komme i gang med høns eller å bli en bedre dyreeier for de hønsene du kanskje allerede har. Hvert kurs varer 30-60 minutter. 

Kjekt å vite før oppstart med høns

Det er mange hensyn å ta om du skal drive med hobbyhøns. Her får du en oversikt over det som er nødvendig å vite før du skaffer deg høns.

Bygging av hønsehus

Det er mye glede med høns, og gleden stiger når du vet at hønsene har det bra. Hønsehuset er en viktig rammefaktor for trivselen både for hønsene og deg selv.
Antwerp Bantam chicken on a beautiful day.

Å velge riktig hønserase

I Norge finnes det ca 60 hønseraser med ulike egenskaper. Vi hjelper deg å finne dine favoritter.

Ruging og klekking av kyllinger

Her kan du lære om kvalitet på rugeegg og hvordan du oppbevarer dem frem til utruginga starter. Når kyllingene klekkes, vil du også kunne vite hvordan du får flest mulig til å overleve de første dagene.

Fôring av høns

Sunne og friske høns er lykkelige og trivelige høns. Ei høne som fôres riktig, vil gi bedre verping med finere farge på plommene, mer kjøtt, bedre klekking og større livskraft hos kyllingene.

Sykdommer hos Høns

Det skal ofte ganske mye kunnskap til for å forstå at høns lider. Her lærer du om de viktigste hønsesykdommene og plagene og hva du kan gjøre for å holde hønsene sunne og friske i et omfattende og lærerikt kurs.

Hønsenes forunderlige adferd

Hvis høns ikke har mulighet til å leve ut sine naturlige instinkter, kan de kjede seg og bli urolige, og begynne å hakke og plukke fjær på hverandre. Lær hvordan du kjenner igjen uønsket adferd og hva du bør gjøre for å endre på dette.

Historie, tradisjon og tro rundt egget

I dette nydelige kurset får du vite hvorfor påskeharen legger egg og hvorfor påskeeggene blir dekorert.

Avliving og slakting av høns

Høns i hagen er veldig 'bærekraftig' - med hønsemøkk til plantene, frokostegg og deilig kjøtt i gryta. Vi viser deg hvordan du slakter høns - med både ribbing og flåing.

Humler

Humla er et fantastisk insekt, og med bare litt økning av kunnskapen din om humlene, vil du snu hodet etter hver humle du ser – resten av livet! Her finner du all den kunnskapen du trenger om humlene i Norge og hvordan du kan hjelpe dem med enkle tiltak. Hvert kurs tar ca 30 minutter.

3-humlearter

Humlearter

Det finnes ca 250 humlearter i verden, og 35 av dem finner du i Norge. De fleste av våre norske arter er sosiale humler som bygger bol og lever sammen i store samfunn, men vi har noen humler som gjør som gjøken; legger egg i andres reder og stjeler barnepikene. Du får en humleplakat som kan være grei å ha når du er ute og ser etter humler.

Humla

Visste du at humla har airbag foran og innebygd radiator? Eller at humledronningene ligger mye lenger i hi enn bjørnen? Eller at humlene må lære seg veien hjem til bolet og at de nesten kan bære med seg sin egen vekt med pollen. Humlene er noen av de mest fantastiske insekter som finnes – og som viktige pollinatorer er vi mennesker veldig avhengig av dem.

Humlesafari

En godt forberedt humlesafari er en spennende måte å bli kjent med humlene i nærområdet på.​ Noen går på safari for å lære barna om humler og natur, andre er ute på kartlegging av humlebestand ​og planter humlene lever av. Borettslaget kan drive humlekartlegging som sosial aktivitet og hyttefolket kan dra på humlejakt i fjellet eller ved sjøen.
5-vi lager humlekasser

Vi lager humlekasser

Antallet humler og humlearter synker stadig. Vi kan bidra med å stille husvære til humlenes rådighet. Her lærer du hvordan du bygger ulike typer humlekasser, hvordan du fòrer dem med bolmaterialer og hvor du best plasserer kassene.

I humlebolet

Tidlig på våren yrer det av store, summende dronninghumler. De spiser seg opp etter en lang ​ vinterdvale og frakter hjem nektar og pollen. Så bygger de bol og lagrer næring.​ Plutselig blir det humlefritt i 4-5 uker. Da ligger alle dronningene og ruger på egg.

Friluftsliv

Friluftsliv er herlig når du vet hvordan du kan bruke naturen på en skånsom måte – og i tillegg sikre deg god friluft komfort. Første krav til komfort er holde deg god og varm, det neste er å få laget god mat. Her lærer du hvordan av våre frilufteksperter Steffen og Alexander. Hvert kurs tar ca 30 minutter. 

Å lykkes med bål - uansett vær!

Fra tre til ved

Dette er kurs nr 1 i vår serie om å lykkes med bål - uansett vær. Kurset omhandler hvordan du alltid kan finne tørr ved i skogen selv om det har høljet ned ukesvis i strekk – og det på en skånsom måte for naturen. Vi følger vedkubben gjennom kløyving, oppdeling i småved og til opptenningsroser. Her får du også vite at det faktisk er trær du ikke har lov til å felle.

Bålfyring

Dette er kurs nr 2 i vår serie om å lykkes med bål - uansett vær. I dette kurset vil du lære hvordan du kan gå frem for å lage bål i naturen enten det regner, ryker og fyker eller sola skinner. Våre to turkamerater, Steffen og Alexander, viser deg hvor du kan finne naturens egne tennbriketter og bruke dette lykkes med fantastiske bål, hver gang. Du vil aldri mer trenge avispapir, butikktennbriketter eller tennvæske igjen!

Matlaging over bål, i kokegrop og i naturovn

Dette er kurs nr 3 i vår serie om å lykkes med bål - uansett vær. I dette kurset vil du lære om tre ulike og spennende matlagingsmetoder i naturen for å lage et herlig festmåltid, blant annet bruk av bålpanne, tilberedning av pizza i steinovn og grønnsaker, fisk og kjøtt i kokegrop. Her lærer du sløying av fisk, og får oppskrifter på noen enkle, og gode retter.

Samisk

Samenes nasjonaldag – lassokasting, gaahkoe og blodpannekaker

Bli med Elaine Asp og hennes datter, Kristina, når de forteller om hvorfor den samiska nationaldagen feires. De viser også hvordan de bruker lasso - det er opp til deg selv å øve. Nasjonaldagen feires med god mat. Lær å lage sørsamisk tradisjonsmat med Elaines unike vri, bake gaahkoe og lage blodpannekaker. Her finner du matoppskriftene, og i kursvideoene viser Elaine deg hvordan du lykkes med samisk nasjonalmat.

Kaldrøyking i kåte. Røyk kjøtt(souvas) og kjøttpølse(gurpi)

Bli med når vi salter reinkjøtt og lager Gurpi av kjøttdeig av rein og nettfett. Vi tar røykved og røyker kjøtt og pølser på tradisjonell samisk måte i røyk kåte. Vi lærer deg tips og triks for å lykkes med kjøttet og pølsene dine. Suovas er det samiske navnet på røkt, og i denne kurset er det ytterlåret på reinsdyret vi røyker. Suovas er elsket av alle store og små og er utrolig nyttig som utemat så vel som til innendørs på en finere a la carte-meny.

Fugler

Fuglefòring

Småfuglene har det tøft i vinterkulda, og tilgang til mat er ofte avgjørende for om de overlever vinteren. De små skapningene bringer med seg mye glede inn i vinteromgivelsene våre, og det er mye du kan gjøre for å hjelpe dem. Bærekraftig nærnatur handler ofte om kunnskap. Her lærer du om ulike typer fòringsstasjoner og hvordan du kan lage dem, hva du kan legge ut som fòr og hvilke fugler du kan regne med vil dukke opp ved fòringsstasjonen din. Da har du kunnskap nok til å bli et viktig bidrag til din egen nærnatur – i hagen din, på balkongen eller kanskje rundt hytteveggen. Kurset har nydelige bilder av den enkelte fuglearten, og du lærer fuglesangen å kjenne.