Våre firbeinte miljøsoldater

I debatten om klima og verdens store miljøutfordringer, kan Hvermansen føle seg uendelig liten. Å sortere søpla eller sykle til jobben fortoner seg fort som en altfor liten dråpe i et uendelig stort hav. Snur man tankesettet ser man fort at nettopp alle hvermansene i sum står bak verdens miljøutfordringer. Da blir det enklere å innse at det er hver og en i sum som også må rette opp skadene. Alle monner drar – alt hjelper – sauen Shauna endte opp med å bli et av våre små tiltak.

Shauna

I 2012 fikk Medbroen sin første sau – ‘Shauna’. Hun var av rasen Grå Trøndersau og skulle ha lam. Shauna var et impulskjøp fra en nabogård i forbindelse med gårdsbarnehagen vår. I etterkant innser vi at dette var litt av et kupp med tanke på bærekraftige bidrag fra oss.

Shauna har med årene blitt til en fast liten trønderbataljon på 10-11 dyr på sommers tid med søyer og lamunger. Akkurat nå fylles det på med søte små grå.  Denne sauerasen er sosial og veldig barnevennlig – et utrolig trivselselement, og lammingen er et sikkert vårtegn på gården.

Bærekraft? Ja, takk!

Sauene jafser i seg det meste og har snauet ned gjengrodde og utrivelige skråninger og teiger. Trønderbataljonen har gjenerobret kulturmarka og sørget for ny, fin gressmark med markblomster her i nærområdet.

Humler, bier og sommerfugler er tilbake for å hente næring. Nå vil naboer med ugressteiger mer enn gjerne ha besøk av våre firbeinte miljøsoldater. Beitende lamunger, blomster og viktige insekter i nabolaget har faktisk blitt et nytt turmål for mange.

Og bærekraftelementet stopper ikke der for vi får jo deilig lammekjøtt og mye ull. Saueklipp er topp underholdning et par ganger i året for barna på gården, og ulla kommer godt med. Den  beste ulla sorterer vi ut og sender til Selbu Ullspinneri.  All skrotulla som blir igjen, bruker vi som markdekke i grønsaksåkeren, alt utnyttes. Ulla inneholder viktige mineraler og næring som er bra for jorda.

Gjennom vinteren står sauene på talle (lag på lag med halm og sauemøkk). Den er ypperlig gjødsel i åker og blomsterbed.

Ullkvaliteten fra denne sauerasen er helt unik, og her ligger kanskje det aller viktigste bærekraftelementet. Grå trøndersau er en truet sauerase med viktige gener, den betegnes som en bevaringsverdig rase. Vår lille flokk er viktig – vi gjør en innsats for mangfoldet!

Grå trøndersau

Det sies at rasen stammer fra klosteret på øya Tautra i Trøndelag. En gang under middelalderen skal munkene ha bragt dit merinosau som etter hvert ble blandet med den lokale, grå sauen. Denne blandingen ble kjent for sin myke og allsidige ull i vakre grånyanser. Men etter hvert ville man ha kvit ull som lettere lot seg farge. Ulla fra gråsauen ble ikke lenger etterspurt, og selv om kjøttet var en delikatesse så var sauen for mager til lønnsom kjøttproduksjon.

Man trodde at den gråe trøndersauen var utdødd, men i 1992 kom det beskjed om at en liten besetning med noe som kunne være trøndersau – visstnok 16 dyr – var meldt inn for slakt i Telemark. Innen man rakk å forsikre seg om at det faktisk var grå trønder, så sto besetningen på slaktebilen. En lokal redningsmann berget dem ned. Siden startet arbeidet med å oppformere rasen.

Da Shauna kom til Medbroen, fantes det bare 400 dyr enda, og vi merket tidlig at det var mye innavl. De første årene fikk vi lam med mange skavanker som vi med sorg måtte avlive. Vi har vært opptatt av å avle videre på dyrene med gode egenskaper og å bruke en vær uten for nært slektskap. Vi er innmeldt i Raselaget for Grå Trøndersau, og nå begynner flokken vår å bli sunn og sterk.

Ull er ikke bare ull

Som eneste naturfiber i verden har den norske ulla fått miljømerket Svanen. Årsaken er at sauen vår beiter ute hele sommeren i et kjølig klima som gir lite bakterier. Ulla trenger ikke kjemisk behandling.

Grå Trøndersau er en gammel rase som er godt tilpasset et barskt klima, den har Norges fineste ullfiber. Innerst har den veldig myk bunnull som holder sauen varm, ytterst er den beskyttet av lange dekkhår. Ulla er også innsatt med vannavvisende lanolin. I tidligere tider hadde vikingene her råvare til både mykt innertøy, vannavvisende arbeidsvotter og sjøtålende ullseil.

I tillegg til at ull er en fornybar og bærekraftig råvare, så har den en rekke gode egenskaper. Den er antibakteriell, smussavvisende og trenger derfor sjelden vask. I tillegg isolerer den godt, transporterer vekk fukt fra kroppen og varmer selv om den er våt – og den demper lyd. Kan det bli bedre?

Ull er gull

Det er ny fokus på bruken av ull fra gamle saueraser. Flere gründere har begynt å samarbeide om ny bruk av den pigmenterte saueulla.

Selbu ullspinneri er de eksperter på å fargesortere ulla, de spinner garn og lager en rekke halvfabrikata. Hillesvåg Ullvarefabrikk spinner også garn av norsk ull og sier at denne ulla har så god spenst at plagg og tekstiler beholder form og fasong av den grunn.

Krivi vev bidrar med å veve nydelig stoffer av garnet.

VARP & VEFT er en nyere og spennende, norsk tekstilbedrift. Bedriften samarbeider med de andre og designer de nydeligste tekstiler og produkter under navnet Norway Cloth. Den første kolleksjonen var basert på Grå Trøndersau alene. Tekstilene produseres kun i Norge, og styrker norsk tekstilindustri i alle ledd så vel som det norske landbruket,

Sjekk produktene og sjekk ‘Klosterputene’  – løp og kjøp!

 

Legg igjen en kommentar

Del dette innlegget

Uncategorized

En verden i brann

En verden i brann Verdens skoger brenner – mer og mer for hvert år som går. Klimaendringene lager tørke – deler av verden er knusktørr,

Uncategorized

Våre firbeinte miljøsoldater

Våre firbeinte miljøsoldater I debatten om klima og verdens store miljøutfordringer, kan Hvermansen føle seg uendelig liten. Å sortere søpla eller sykle til jobben fortoner