O Jul med din glede

Nå ringes jula inn her på Medbroen gård. Vi i Akademi Medbroen ringer den inn med å introdusere vår nye blog, en blog som vi håper vil inspirere deg som leser til å ta noen grep for å få en triveligere hverdag og samtidig hjelpe Moder Jord med å overleve. Finnes det egentlig et bedre julebudskap? 

I vårt første innlegg vil vi ta dere med en liten runde i akademiets inspirerende omgivelser. Her på Medbroen er det mange som tenker på omgivelsene i nærmiljøet vårt. Vi har mange dyr på gården – både tamme og ville. I vintermånedene trenger de alle litt ekstra omtanke.

Ingen ting er så trivelig som et julenek fullt av gulspurv eller en sky av småspurv rundt fuglebrettet. Vi har nettopp fått oss et nytt fuglebrett som Øystein har hatt med ungene i barnehagen på å bygge – av gjenbruksmaterialer selvfølgelig. Småspurvene har allerede funnet det, og vi har mye glede av det, et trivelig hjørne på gården. Tom Roger Østerås er en av Akademiets nye eksperter. Han kan ALT om fugl og mer til. Snart lanserer vi hans første akademikurs som handler akkurat om fugleforing. Følg med! 

 

Vi gjør også andre grep for å få flere småfugler på gården. Det henger fuglekasser overalt og vi velger både insektvennlige og fuglevennlige planter i alle blomsterbedene på gården. Vi har alltid dette i tankene når vi planter nytt – å ha blomstring gjennom hele sommersesongen for humlene og passe på at det står igjen blomsterfrø til fuglene. Vi venter til våren med å rydde vekk det som ser vissent ut, her er det mye godt å finne for liten fugl. Resultatet etter noen år er mange flere fuglearter på gården, og vi har fått inn noen flere humleslag. Det er ren lykke for oss. 

Øystein er barnehagelærer her på Medbroen. Han har laget vår lille julegave til småspurvene på gården. Den største gleden er å glede andre, det opplever vi hver dag når vi ser hvordan småfuglene nå koser seg på brettet i vinterkulda 

Dette ser vel ut som et litt ustelt blomsterbed, men i virkeligheten er det masse mat her i frøkapsler fra både Kattfot, Amarant, Solsikke, kirsebærtre og så vidt noen nyper fra flere nyplantete rosebusker. 

Gulspurven har selvsagt fått julenek. Og vi har flere nek på lager som blir hengt opp gjennom vinteren. Kaiene våre (kråkefugler) er også glad i juleneket. Trivelig for oss – overlevelse for dem. 

Ikke så mye liv nå i denne nedsnødde humlekassa, men i sommer var det aktivitet her. Det er litt av en triumf å oppdage at ei humledronning har flyttet inn i humlekassa du har laget og så studere hvordan aktiviteten øker utover sommeren.

Humlene våre steller vi godt med. 8 ulike arter har vi funnet på gården, og vi prøver å plante og legge til rette for at vi skal får enda flere arter hit. Drømmen er en dag å oppdage den sjeldne kløverhumla som nesten er utryddet. Den er glad i rødkløver, og i sommer sådde vi rødkløver i veikanter og åkerkanter. Alle barnehagebarna fikk med seg frøposer hjem slik at de sammen med foreldrene kunne så rødkløver under buskene. Rødkløveren henter næring fra lufta, så det er et smart tiltak både for humlene og busken å så litt rødkløver rundt busken. 

Å bygge humlekasser er et viktig tiltak. Vi har slike kasser litt overalt. Dette er noe du kan gjøre nå for de første humledronningene er på vingene allerede i februar/mars og jakter på et sted å bygge bol. Akademiet har et kort og godt nettkurs om hvordan du bygger, innreder og plasserer ei humlekasse.

Drivhuset vårt ser litt dødt og vinterfrossent ut for tida, men drivhus er trivelig til alle tider på året. En kopp varm gløgg der inne gir god stemning – eller finne god vinterbruk slik vi gjør. Drivhuset vårt er et fint samlingssted hvor vi fokuserer på de ville dyrene vi har rundt oss på gården og i nærnaturen. Vi er opptatt av bærekraft, og i år har vi registrert alle ville dyr og fugler vi har på gården. Det er faktisk ganske mange. Du har sikkert også besøk av noen av disse: Rådyr, elg, ekorn, grevling (nå ligger den i vinterdvale, men om sommeren holder den til under en garasje på gården), pinnsvin, rev og oter. I tillegg en rekke småfuglearter og tre typer kråkefugler.

Drivhuset vårt pleier å bugne om sommeren av tomat, agurk og mye annet godt. Vi pleier å sette inn humlebol for bedre pollinering, og vi har ulike rovinsekter for å unngå kjemiske sprøytemidler – veldig spennende for både store og små på medbroen. Nå er det tomt for planter, men det er i bruk hver dag likevel – til aktiviteter som ivaretar dyremangfoldet på gården. 

Vinter er herlig! Godiva, Ask og Turbo koser seg ute denne desemberdagen like før julen ringes inn. 

Medbroen har en rekke husdyr. De får litt ekstra julegodterier i disse dagene. Julestemningen kom til gården med snøen og vinterkulda for noen uker siden. Dyrene koser seg i vinterværet – og de merker nok på oss som jobber her at en høytid står foran døra. Nå tar de fleste juleferie, men noen blir igjen fordi de har den trivelige jobben med å passe dyrene våre. Å være stallvakt på julaften er helt magisk.  

God Jul fra oss i Akademi Medbroen!

1510835_843981925660574_6662311638252649932_n nissebilde

Legg igjen en kommentar

Del dette innlegget

Uncategorized

En verden i brann

En verden i brann Verdens skoger brenner – mer og mer for hvert år som går. Klimaendringene lager tørke – deler av verden er knusktørr,

Uncategorized

Våre firbeinte miljøsoldater

Våre firbeinte miljøsoldater I debatten om klima og verdens store miljøutfordringer, kan Hvermansen føle seg uendelig liten. Å sortere søpla eller sykle til jobben fortoner