Hjem til Jul

Noen dager før jul fikk vi på Medbroen den unike muligheten til å hilse på noen av de vakreste og mest fascinerende skapningene som finnes i vår natur – ørnen. Ikke hver dag man får holde en slik skapning i armene! 

Tom Roger Østerås er fugleekspert og holder akkurat nå på å dele sin kunnskap med oss gjennom en hel kursserie for Akademi Medbroen. Til vanlig tar han vare på syke og skadde rovfugler for Statsforvalteren i Trøndelag.  

Rett oppunder jul fikk han inn en tydelig svekket og syk havørn fra Tromsdalen i Verdal. En familie på tur hadde kommet over ørnen i en veldig forkommen tilstand. Den var ikke i stand til å fly og orket ikke å flykte unna familien. De varslet viltnemnda som videreformidlet beskjeden til Tom Roger, og da tok det ikke så lang tid før den var i de beste hender. 

Barna i følget vårt fikk både se og røre – de hadde mange spørsmål. Nærkontakt med naturen av denne typen nagler kunnskapen fast på en helt annen måte enn noe annet. Ørnen ble etter hvert satt tilbake i buret inne i et uthus. 

Ørnen er tilbake i buret, men barna ville gjerne se mer på den.

Fallvilt (døde eller skadde fugler og annet vilt) er statens eiendom. Finner du skadde fugler (eller vilt) du varsle om dette. Det er Statsforvalteren som er riktig instans, men du kan også varsle politiet eller viltnemnda. Slik kan du bidra til at kyndige folk som Tom Roger kan få fuglene frisk og på vingene igjen. 

Vi fikk et magisk møte med denne havørnen, en hann på omkring 5 år. Den målte 1,5 meter mellom vingespissene. Hunnene kan måle hele 2,5 meter, opplyste Tom Roger. Kraftige klør og litt av ett nebb – denne store rovfuglen gjorde et sterkt inntrykk på vår lille gruppe med barn og voksne fra Medbroen. Havørnen er den aller største rovfuglen vi har Norge. Den finnes langs hele kysten vår, er totalfredet og lever av fisk og sjøfugl.  

Lille julaften var ørnen vår igjen i fin form og kunne fraktes tilbake til Tromsdalen. Det er alltid en god følelse å se en rovfugl smette ut av buret og kaste seg på vingene etter å ha vært i pleie hos meg, sier Tom Roger. Denne gangen var det en heldig verdaling som kom hjem til jul 

Tom Roger Østerås er en meget dyktig naturfotograf. Her er en julehilsen fra ham med et unikt blinkskudd av en kongeørn som nettopp har tatt en rødrev. 

Legg igjen en kommentar

Del dette innlegget

Uncategorized

En verden i brann

En verden i brann Verdens skoger brenner – mer og mer for hvert år som går. Klimaendringene lager tørke – deler av verden er knusktørr,

Uncategorized

Våre firbeinte miljøsoldater

Våre firbeinte miljøsoldater I debatten om klima og verdens store miljøutfordringer, kan Hvermansen føle seg uendelig liten. Å sortere søpla eller sykle til jobben fortoner