Godt Nytt År!

Litt inn i 2023 så kjenner denne redaktøren fortsatt på noe frustrasjon over den årlige nyttårsfeiringa med fyrverkeri. Allerede et par hundre år før Kristus begynte kineserne med kinaputter, og dagens fyrverkeri er FORTSATT basert på flere hundre års ‘teknologi’. Hvor er alle dere ingeniører der ute? Det må da snart gå an å finne på noe enda mer spektakulært – noe som ikke deler befolkningen i to.

Ved midnattstider natt til 1. januar hvert år må store deler av befolkningen forskanse seg med sine neddopete hunder og katter i lydtette ‘bomberom’ for at de firbeinte skal unngå hjertesvikt av skrekk mens resten av befolkningen får luften til å eksplodere.

Redaktøren har gjennom mange år tilhørt gruppen i ‘bomberom’. På nyttårsaften hvert år utspiller det seg nemlig en kamp på liv og død i stall og låve på Medbroen. Hestene forsøker å klatre oppetter veggene, kattene blir borte i flere dager og altså sitter noen av oss på gården i ‘bomberom’ med hundene.

De neste dagene hører vi om en rekke mennesker som har mistet synet på grunn av fyrverkeri, og på gården finner vi døde småfugler. Fyrverkeriet skremmer jo vettet av alle ville dyr og fugler også. På radarene ser man store mengder fugler høyt oppe i luften som flyr rundt i vill panikk over en himmel i flammer. Mange styrter i bakken av utmattelse.

Det var stor glede på gården da nyttårsrakettene ble forbudt i Norge. Da minsket i det minste risikoen for at hele gården skulle brenne ned. Enda bedre lå det ann til å bli da en positiv sjel tok initiativ til felles fyrverkeri for byen vår, og felles fyrverkeri har det blitt hvert år etter det. Tanken var god, men plasseringen elendig; på naboens åkerareal!

Hundrevis av forventningsfulle unger og foreldre tropper opp, og det er stor glede og stas med en nattehimmel som spraker og glitrer i fantastiske farger og mønstre. Det ER fantastisk med denne voldsomme markeringen hvert år, det er bare å innrømme. Så alle ingeniører, kan dere ikke finne opp noe som forener en splittet befolkning til trivsel og glede med en himmel mer fantastisk enn noen gang – uten smell?

Det er faktisk håp:

Dagbladet viser til en løsning med tusener av droner som lager et fantastisk skue over Shanghai. Droner har jo blitt populært i Norge (også for andre enn russiske turister). Kan vi tenke oss at hver familie har sin nyttårsdrone som deltar i organisert droneshow hvert år?

Trolig noe krevende løsning, og skadestatistikken blir neppe bedre når en del droner antakelig tar kvelden på kvelden og treffer folk i hodet. Men det finnes andre løsninger:

Denne videoen er fra en artikkel i Nettavisen 31.12.2019. Nå kan man kjøpe lydløst fyrverkeri, eventuelt med musikk i stedet for smell. Men altså; fortsatt den gamle teknologien som snart burde ende på museum.

YouTube viser et videoklipp fra Söderhamn kommune i Sverige der fyrverkeri er forbudt, men er erstattet av et storslagent lasershow – se under.

Det begynner å bli noen år siden denne løsning ble lansert, og den er egentlig fortsatt en godt bevart hemmelighet hos søta bror. Vi er derfor fortsatt et stykke unna denne ene, suverene løsningen som kan begeistre – og forene – verdens befolkning hver nyttårs natt – mens verdens dyr får beholde sin nattesøvn. Så igjen ingeniører; hvor er dere??? 

Kanskje dere kunne komme opp med en praktisk nyttårs-app? Mobilen fikser jo det meste for tiden, men det er vel å ha vel høye forventninger! Likevel hadde det vært veldig praktisk med noen ‘mobil-raketter’. Og vi venter i spenning! 

Legg igjen en kommentar

Del dette innlegget

Uncategorized

En verden i brann

En verden i brann Verdens skoger brenner – mer og mer for hvert år som går. Klimaendringene lager tørke – deler av verden er knusktørr,

Uncategorized

Våre firbeinte miljøsoldater

Våre firbeinte miljøsoldater I debatten om klima og verdens store miljøutfordringer, kan Hvermansen føle seg uendelig liten. Å sortere søpla eller sykle til jobben fortoner