Læhkoeh biejjine! Gratulerer til samefolket

Vår gave til Norge er første kurs i en serie på totalt 31 kurs med Elaine Asp, en av Sveriges mest kjente kokker som har spesialisert seg på samisk mat. Hun er kjent for mange gjennom NRK’s serie ‘Et kokkeliv’.  

Den som vil imponere slekt og venner i påska med a la carte mat under åpen himmel – på samers vis: Her kommer video med Elaine som viser og forteller hvordan. Oppskriftene er nedlastbare.  

 Samenes nasjonaldag

 

I anledning Samenes nasjonaldag er Elaine å finne i Trondheim 6. februar – på DIGS i Krambugata. Der sitter hun hele dagen og signere sin kokebok ‘Hävvi’ som ble kåret til verdens nest beste kokebok uansett sjanger i 2020. Boka har mye mer enn mat på menyen. Elaine er en stor formidler av samiske verdier. 

På tirsdag besøker hun Medbroen, og det er en stor ære å få så storfint besøk nettopp i den uka vi på Medbroen feirer samene. Det gledes!  

Fornorskningen av samene fortsetter 

I VG 3.februar leser vi at fornorskningen av samene pågår for fullt den dag i dag, tross alle ambisjoner, løfter og tiltak for å oppnå det motsatte. Tidligere Stortingspolitiker Dagfinn Høybråten (Krf) er leder for Sannhets- og Forsoningskommisjonen, en granskningskommisjon som ble nedsatt i 2018 og som vil presentere resultatene av sitt arbeid i juni.  

Kommisjonen har hatt i oppgave å granske fornorskningen og uretten mot samer, kvener og skogfinner, kartlegge konsekvensene av dette og finne tiltak som kan bidra til forsoning 

Høybråten sier at fornorskningen har vært effektiv, ikke minst når det gjelder tap av språk – og fornorskningen pågår fortsatt med uforminsket styrke. “Hele samfunnet har lidd et stort kulturtap ved at språk og tradisjoner systematisk har blitt svekket. Språket er jo kjernen i en kultur”. 

Samisk på Medbroen 

På Medbroen driver vi barnehage med samisk innhold. Vi er lokalisert i en liten by, Stjørdal, men ikke desto mindre befinner vi oss midt i det sørsamiske reindistriktet. Vårt hovedfokus er derfor sør-samisk, en minoritet i minoriteten. 

En stor andel av befolkningen vår har samiske aner, men det går nok de fleste hus forbi fordi mange opplever at dette fortsatt ikke er greit å snakke om. Uansett; det er flere med samisk bakgrunn enn man tror! 

Både barnehager og skoler har plikt til å styrke/undervise samisk språk for barn som har samisk bakgrunn. Det er lettere sagt enn gjort!  

Det er bare noen få hundre mennesker igjen på verdensbasis som snakker sørsamisk. Da vi skulle ansette en samisk medarbeider, kontaktet vi ALLE tenkelige kandidater i 30 mils omkrets for å forsøke å lokke noen til å jobbe for oss. Til slutt lyktes vi – men ikke alle er så heldig som oss. De fleste nedlegger heller ikke samme headhuntingsjobb som vi gjorde. Midlene som Sametinget kan bidra med, holder bare til små deltids stillinger, og det er umulig å få de få samiske ressurspersonene som finnes til å takke ja til en 25%-stilling.  

Vi kan trygt si at politikerne har laget noen bestemmelser som er umulig å innfri slik systemet er nå. Så hva bør vi gjøre? 

Vi tror noe av feilen som blir gjort, er at målgruppen for språkopplæringen er kun de med samisk bakgrunn. Resultatet er at de blir en utskilt gruppe som driver med noe for seg selv – noe alle andre holdes utenfor og dermed ikke engasjerer seg i. Samiske barn og ungdommer som får språkstimulering/ opplæring i dag, har stort sett bare sin egen familie å dele språkkunnskapene sine med. Dette gjør at de fort oppfattes som ‘annerledes’, og dette gir utenforskap.  

Høybråten har veldig rett når han sier at den samiske kulturen er av stor verdi for hele befolkningen. Vi har tatt utgangspunkt i dette på Medbroen og driver spesielt med språkstimulering av de samiske barna, men generelt lar vi alle barna få et visst kjennskap til samisk språk og kultur. Vi prøver også å trekke alle foreldrene inn i dette, og vi opplever at dette er positivt mottatt – en berikelse for alle. 

Vår filosofi er at alle barn bør ha litt kjennskap til samisk språk. Når kompisene i gata også har litt peiling, så er det straks mer ok å snakke samisk. Og samisk viser seg å være gøy! 

Språkkunnskap åpner dører 

For å stoppe fornorskningen av den samiske befolkningen, kunne veien videre være å i stedet ‘samifisere’ resten av befolkningen? Samtlige nordmenn burde ha noe kjennskap til de språkene vi faktisk har her til lands. Kunnskap åpner mange dører.

Det trenger ikke være så vanskelig. Siden det uansett er krav til både skoler og barnehager om å gi samisk språkstimulering/opplæring til barn med samisk bakgrunn, så burde samisk være obligatorisk fag i både barnehagelærerutdanning og lærerutdanning.

I barne- og ungdomstrinnene burde samisk få noe plass i obligatorisk norskundervisning – det er jo norsk! Og samisk bør bli tilgjengelig som valgfag. Så er det opptil skolene i hver landsdel å avgjøre hvilket samisk språk det er naturlig å tilby.

Offentlige kontorer burde naturligvis være pliktig til å besvare samiske henvendelser på samisk – slik det er for nynorsk/bokmål i dag. Hvorfor er de ikke det allerede?

Trenger ikke være rakettforsker for å forstå at ‘samisk for alle’ ville mangedoblet antall samisktalende veldig fort – verden ville blitt langt mer imøtekommende for samefolket vårt og Norge ville blitt et mer forent land.

Legg igjen en kommentar

Del dette innlegget

Uncategorized

En verden i brann

En verden i brann Verdens skoger brenner – mer og mer for hvert år som går. Klimaendringene lager tørke – deler av verden er knusktørr,

Uncategorized

Våre firbeinte miljøsoldater

Våre firbeinte miljøsoldater I debatten om klima og verdens store miljøutfordringer, kan Hvermansen føle seg uendelig liten. Å sortere søpla eller sykle til jobben fortoner