Narcissus og kunnskap

Akademi Medbroens redaksjon blir inspirert av litteratur som setter fokus på det digitale univers og all kunnskap som dette universet flommer over av. Boken ‘Ekko – et essay om algoritmer og begjær’ av Lena Lindberg er absolutt lesverdig. Boka fører deg inn i medieteknologien med begreper som ‘ekkokammer’ og ‘virale memer’. Den som får algoritmene på sin side, vinner oppmerksomhetsøkonomiens høyeste trofé: Å bli sett. 

Boken starter med gresk mytologi om Ekko og Narcissus, og myten utløser dype funderinger i Akademiets redaksjon. Funderingene kretser rundt alle timer som de fleste av oss bruker på nettet til å tilegne oss kunnskap om smått og stort. Ikke minst har Akademiet egne nettkurs. Målet med disse er kunnskapen skal transformeres til bærekraftige handlinger – til små bidrag fra hver enkelt til å redde kloden.  

Ifølge gresk mytologi var Narcissus en vakker ung mann som ble så forelsket i sitt eget speilbilde at han ikke kunne rive seg løs fra seg selv. Til slutt døde han av sult og tørst. Der han endte sitt liv, vokste det opp vakre blomster som nå bærer hans navn – narcisser.  

Kunnskap er i seg selv en glede for den som besitter den, men strengt tatt er den verdiløs for resten av verden dersom den ikke brukes til noe. Kunnskap kan bli en verdi som følger med ned i graven – uten at det vokser blomster der av den grunn. Moralen må være at viktig kunnskap bør man bli av med så fort som mulig – del!

Narcisser og narsissime

 

Narcisser er en type blomster som er kjent for sin delikate skjønnhet og sine vakre farger. Du kjenner dem vel bedre som påskeliljer eller pinseliljer. Gleden over dem kan knapt overdrives der de kommer tidlig på våren og bringer livet tilbake til hagen i gnistrende gult.

Men narcissus-blomsten symboliserer selvforelskelse og narsissisme og er et symbol på å være besatt av seg selv. Narsissisme er en personlighetsforstyrrelse som er preget av overdreven selvopptatthet, mangel på empati og en tendens til å idealisere seg selv og nedvurdere andre. Stor kunnskap kan hos noen også fremstå eller brukes slik overfor andre. 

La kunnskapen blomstre

Nå går det fort til påske: I kristen tradisjon symboliserer påskeliljen oppstandelse og gjenfødelse, og er en vanlig blomst å bruke under påskefeiringen. Snart vil det bugne av påskeliljer rundt deg. La deg inspirere av dem til å gjøre minst et lite bærekraftig tiltak. 

La kunnskapen din komme omgivelsene til nytte så vel som til andres og din egen glede. Ved å formidle kunnskap videre eller gjøre kunnskapen om til handling, kan du lage viktige ringvirkninger rundt deg – se at det begynner å blomstre i fotavtrykket ditt.

Og siden vi nå snakker om blomster – gjør et lite tiltak for å hjelpe alle dronninghumlene som snart krabber ut etter vinterdvalen. De trenger veldig til tidlige planter med nektar og pollen for å kunne komme til krefter.  Hva med en krukke påskeliljer ved ytterdøren? Narcissene er perfekt humlemat. Det blir vinn-vinn for både deg, humla og alle som kommer på besøk. 

Påskeeventyret på Medbroen

På Medbroen ligger snøen fortsatt, men dagene har blitt lengre, og det er vår i lufta. Vi venter spent på vårt eget, lille humlebidrag.

Narcissene er veldig populære hageplanter, og kan settes ned som løk på høsten for senere å blomstre hver vår.  

I fjor høst satte vi ned 1000 løk av narcisser, krokus og andre tidlige løkplanter. Nå venter vi spent på vårt eget påskeeventyr i parken vår – narcisser og humledronninger i skjønn forening. Et lite tiltak som vil vare i mange, mange år.

 

God påske! 

 

Klikk her – nettkurs om Humla

 

Legg igjen en kommentar

Del dette innlegget

Uncategorized

En verden i brann

En verden i brann Verdens skoger brenner – mer og mer for hvert år som går. Klimaendringene lager tørke – deler av verden er knusktørr,

Uncategorized

Våre firbeinte miljøsoldater

Våre firbeinte miljøsoldater I debatten om klima og verdens store miljøutfordringer, kan Hvermansen føle seg uendelig liten. Å sortere søpla eller sykle til jobben fortoner